bonus

Arbeidsrett: Spør juristne: Bonus

Har innleide arbeidstakere krav på bonus?

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi har en del innleide konsulenter i vår bedrift, og lurer på om vi er pliktig å gi disse bonus tilsvarende de fasta ansatte?

HR-leder

Svar: Svaret er i utgangspunktet ja, dog med mulighet for unntak i visse tilfeller.

Innleide arbeidstakere har krav på tilsvarende «lønn» som faste arbeidstakere jf. arbeidsmiljøloven § 14-12 a. Spørsmålet er derfor om bonus er å anse som «lønn» i lovens forstand. Det uttales om bestemmelsen i forarbeidene til arbeidsmiljøloven at også bonus skal inkluderes i lønnsbegrepet dersom «vedkommende ville hatt krav på den aktuelle bonusen ved en direkte ansettelse hos innleier, sett hen til type arbeid, varighet av oppdraget/arbeidet o.l.».

I utgangspunktet har innleide gjennom bemanningsbyråer følgelig krav på bonus på samme vilkår som om de var fast ansatte.

Utgangspunktet kan nyanseres noe avhengig av hvilke kriterier bonusen utdeles ut fra. I teorien er det vist til «ytelse mot ytelse» prinsippet for forståelsen av lønnsbegrepet, samt til forarbeidene i Storbritannia der det legges til grunn at dersom bonus knytter seg til kriterier ut fra innleiebedriftens resultater – vil man ikke se bonus som lønn. Motsatt hvis bonus knytter seg til arbeidstakernes arbeidsinnsats og resultater – da vil bonus uansett være omfattet av likebehandlingsreglene.

Det er bemanningsforetaket som er ansvarlig for at de innleides krav til tilsvarende lønnsytelser jf. aml. § 14-12 a, men innleiebedriften har et solidaransvar for krav på lønn jf. § 14-12 c (1). Videre plikter innleiebedriften å gi opplysningene om lønnsordningen jf § 14-12 b.

Oppsummert er svaret på ditt spørsmål:

Ja, innleide plikter i utgangspunktet bonus lik den de faste ansatte har.

Dersom bonus tildeles ut fra selskapets resultater, og ikke arbeidstakers innsats, vil man kunne argumentere for at innleide ikke har krav på bonus.

SBDL v/advokatfullmektig Elisabeth Dolva Sandøy

Powered by Labrador CMS