Europa

De første PMI-tallene for Eurosonen etter Brexit-avstemningen viser et mindre fall enn ventet.

Bedre økonomisk utvikling i EU enn ventet

De første PMI-tallene etter Brexit-avstemningen er klare.

Publisert Sist oppdatert

I dag kom foreløpige PMI-indekser for industri og tjenesteyting i EU. Dette er den første virkelige indikatoren på hvordan økonomien i Europa har reagert på britenes avgjørelse om å forlate EU.

Det var ventet at begge indeksene ville falle nokså kraftig sammenlignet med forrige måned. En indeks under 50 indikerer at den økonomiske aktiviteten faller.

– Fremover, vil svakere forbrukertillit og vekstutsikter vil trolig legge en demper på forbruksveksten, skrev DNB-økonom Knut Magnussen i dagens morgenrapport.

– Vi venter et solid fall fra 53,1 i juni til 51.8 i juli som er under konsensus. Vi venter at nedgangen i industrien vil være større enn i servicesektoren. Usikkerheten rundt Brexit har sannsynligvis bremset opp investeringene, skrev sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets i sin rapport.

Størst nedgang var ventet for tjenesteindeksen, som av noen ble anslått til å falle under 50. For den samlede indeksen var konsensus et fall til 52,5 mot forrige måneds 53,1.

Og selv om begge indeksene falt, er tallene som ble publisert i 10-tiden fredag noe mer positive enn ventet. Samlet ligger indeksen på 52,9, altså 0,4 over økonomenes forventninger.

Tjenestesektoren falt marginalt, til 52,7 fra 52,8 forrige måned. På forhånd var konsensus 52,3.

For industrien er tallet 51,9, mot 52,8 forrige måned. Forventningen var 52,0.

Ifølge analyseselskapet Markit er tempoet i europeisk økonomi kun marginalt lavere enn årsgjennomsnittet, og sysselsettingen har økt tempoet til det høyeste på over fem år.

– Eurosonen viser en overraskende motstandsdyktighet etter valgresultatet i Storbritannia, og nok et terrorangrep i Frankrike, skriver de i sin analyse, og legger til at den økonomiske veksten i det store og hele virker «uforandret», og at samlet BNP i Eurosonen dermed vokser sakte, men sikkert rundt, på rundt 1,5 prosent årlig.

Powered by Labrador CMS