Samfunn

Klokka går, konstaterer Hans Olav Syversen (KrF) etter nye samtaler tirsdag mellom de borgerlige budsjettkameratene om neste års statsbudsjett. Fra v. Svein Flåtten (H) Hans Olav Syversen, Hans Andreas Limi (Frp) og Terje Breivik (V). Bak står Sverre Vatnar. Partienes selvpålagte frist er søndag klokka 18.

Budsjettinnspurt med to alternative løp

De fire budsjettkameratene på borgerlig side tar sikte på å komme til enighet innen søndag klokken 18. Finanskomiteen har planen klar hvis så ikke skjer.

Publisert Sist oppdatert

I et møte tirsdag ettermiddag ble komiteen presentert for to alternative løp for budsjettbehandlingen, etter det NTB får opplyst. Det ene alternativet tar utgangspunkt i at en borgerlig budsjettavtale kommer på plass innen fristen, mens det andre alternativet skisserer hva som skjer dersom samtalene bryter sammen.

Kortversjonen er at finansinnstillingen da vil bli avgitt uten et avklart flertall. I et slikt scenario vil finansdebatten bli framskyndet fra 5. til 2. desember. Først når denne debatten er over og vedtaket gjort, vil de enkelte fagkomiteene endelig vite hva rammene blir, som de så skal prioritere innenfor.

Ikke dramatisk

Arbeiderpartiets Truls Wickholm sier framgangsmåten med to alternative framdriftsplaner er høyst uvanlig.

– Det vitner om et samarbeidsklima på borgerlig side som ikke er ideelt, sier han til NTB.

Venstres finanspolitiske talsperson Terje Breivik avviser at budsjettkameratene nå forbereder seg på brudd.

– Dette vitner ikke om et dårlig samarbeidsklima, men om en finanskomité som forbereder seg på alle eventualiteter – også en teoretisk utgang. Det er klokt, sier Breivik. Han tilføyer at det så langt ikke er noe i forhandlingsrommet som tilsier at forhandlingene ikke vil ende i enighet om en budsjettavtale.

Finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) avviser at det ligger noe dramatikk i beslutningen om å operere med to ulike framdriftsplaner.

– Dette er kun snakk om tekniske forberedelser som legger grunnlaget for at budsjettbehandlingen kan bli så god som mulig for Stortinget, sier han.

Deadline

Under et forhandlingsmøte tirsdag formiddag ble Høyre, Frp, KrF og Venstre enige om å sette fristen for enighet til søndag klokken 18.

– Det er en viktig deadline, sier finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) til NTB. Også Høyres Svein Flåtten har tro på at de skal klare fristen.

– Vi har kontroll på tiden, sier han.

Den nye tidsplanen innebærer at finansinnstillingen ved en borgerlig enighet skal foreligge innen 28. november og at finansdebatten finner sted 5. desember.

– Med det opplegget som nå er skissert, blir det svært liten tid til å ta det ansvaret som påhviler oss. Utsettelser utover dette vil være uansvarlig for Stortingets behandling, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre fra Stortingets talerstol tirsdag.

At fristene skyves på, innebærer at Stortinget trolig må samles siste lørdag før jul for å kunne avslutte sesjonen som planlagt 20. desember.

Framdrift

De borgerlige budsjettforhandlingene har pågått i to uker. Fremdeles er det et godt stykke fram til enighet.

Grønne avgifter og prisøkning på diesel og bensin er fremdeles noe av det vanskeligste i forhandlingene. Frps finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi understreker at regjeringens bilpakke ligger fast, mens Høyres Svein Flåtten bruker andre ord.

– Her inne forhandler vi og prøver å finne løsninger, fremfor å kaste ultimatum og dekreter over bordet til hverandre, sa Flåtten fredag.

Tid til partenes egen tidsfrist går ut:

Powered by Labrador CMS