Helse

Illustrasjonsfoto.

Demenspasienter sliter ut sykehjemsansatte

Demenspasienter som ikke forstår hvorfor de må isoleres, er med på å slite ut sykehjemsansatte som i tillegg gjerne må jobbe doble vakter.

Publisert Sist oppdatert

Marthe Medby Røyne-Helgesen er hovedtillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund i Bærum. Hun får jevnlig tilbakemeldinger om at ansatte synes det er utfordrende å arbeide på sykehjem med smitte. Særlig gjelder det når beboerne er i karantene eller skal være isolert, skriver Aftenposten.

Flere ganger om dagen må sykepleierne be pasienter som vil være i fellesrom om å gå inn på rommet sitt.

På sykehjem med mye smitte må de ansatte bruke smittevernutstyr hele tiden når de er på jobb. De får korte luftepauser, men mange bruker slikt utstyr fra de kommer på jobb til de går hjem.

– Mange har jobbet mange dobbeltvakter de siste ukene. Da er de i smittevernutstyr fra sju om morgenen, til klokken 22 på kvelden, sier Røyne-Helgesen. Hun frykter at det man ved enkelte sykehjem med mye smitte risikerer å bryte arbeidsmiljøloven.

Ifølge VG viser erfaringene fra Orkerød sykehjem i Moss noe av det samme da flere titalls beboerne med demenssykdom måtte isoleres på rommene i flere uker.

– Beboerne forsto ikke hvorfor de ikke fikk komme ut. Karantenesituasjonen pågikk i flere uker. Da det var over, var beboerne bleke og tynne, sier vernepleier Anne Hagelskjær til avisen.

Powered by Labrador CMS