flyktningkrisen

UDI-direktør Frode Forfang.

Den tydelige byråkraten

– Vi vet ikke hvor lenge vi hadde maktet å stå i dette, er UDI-direktør Frode Forfangs oppsummering av høsten 2015. Tydelig, befriende ærlig og konstruktivt selvkritisk.

Publisert Sist oppdatert

UDI-direktør Frode Forfang har denne uken måttet svare for en omfattende og selvkritisk internrapport som har evaluert UDIs innsats under de hektiske høstmånedene i fjor, da flyktningkrisen i Europa førte store mengder asylsøkere til Norge.

Over 30.000 asylsøkere kom til Norge i fjor. De aller fleste av dem mellom august og desember.

Forfang visste naturligvis at å dele en kritisk rapport med flere tusen ansatte ikke vil holde seg veldig «intern» særlig lenge.

– Det var raskt, sa han muntert, da Dagens Perspektiv ringte for en kommentar.

Innholdet i rapporten er omtalt i flere artikler i Dagens Perspektiv i løpet av uken.

Her vil vi heller gi Forfang litt velfortjent skryt. Skryt fordi han, som det også pekes på i rapporten, som øverste leder i UDI var tilgjengelig for offentligheten da det sto på som verst. Ikke alle med asylansvar i det offentlige var på ballen som Forfang i fjor høst.


Det er da vi skjønner at det norske byråkratiet ikke består av en gjeng ineffektive latsabber det er lett å gjøre narr av

Sjefen for Politiets utlendingsenhet lot ikke asylsøkere komme i veien for høstferien og justisminister Anders Anundsen satt norsk rekord i å si nei til deltakelse i Dagsnytt 18.

Forfang er også klar og tydelig i sin kommunikasjon med offentligheten. Han svarer nøkternt og ærlig på det han blir spurt om. Han forsøker ikke å vri seg unna ubehagelige spørsmål, men sier heller at han ikke vet eller ikke vil svare dersom det er tilfellet.

Han er befriende fri for bortforklaringer og ullent politikerspråk, selv om han har en kort karriere som statssekretær i regjeringen Jagland.

Nå og da dukker det opp byråkrater og ledere i det offentlige som framstår noenlunde slik Frode Forfang gjør. Det er da vi skjønner at det norske byråkratiet ikke består av en gjeng ineffektive latsabber det er lett å gjøre narr av.

Nei, de fleste norske toppbyråkrater er seriøse og hardtarbeidende ledere som gjør livet lettere for politikerne og som gjør sin jobb til det beste for landets innbyggere.

Denne helgen tar vi en ekstra skål for byråkrater som Frode Forfang. Så kan vi heller klage mer på dem og deres sjefer neste uke.

LES MER:

Flere saker om flyktningkrisen FINNER DU HER

Powered by Labrador CMS