Samfunn

Difi-direktør Steffen Sutorius vil samle offentlig sektor på alle nivåer til dugnad for bedre omstilling.

Difi-sjefen: – Vi er sent ute med omstillingen

Under torsdagens digitaliseringskonferanse snakket den ferske Difi-direktøren om hans visjon for direktoratet, og innrømte at Norge er på etterskudd når det kommer til omstilling og digitalisering. Nå vil han ha dugnad for å få offentlig sektor på rett kjøl.

Publisert Sist oppdatert

– Vi skal forandre offentlig sektor, slo den ferske direktøren i Direktoratet for forvaltning og IKT, Steffen Sutorius, fast under dagens digitaliseringskonferanse i Oslo Konserthus.

Det er et knapt halvår siden Sutorius tiltrådte stillingen. I dag fortalte han kolleger om hvordan Difi skal "ta rollen som spydspissen for omstilling i offentlig sektor," først og fremst ved å gjennomføre regjeringens "Digital Agenda for Norge," som ble offentliggjort i april.

– Det kan høres stort ut, men det er det vi skal. For å gjøre den jobben, må vi gjøre det sammen, sa Sutorius under konferansen - som minnet om en light-versjon av en Apple-lansering. Før han tok ordet hadde konfransier Anne Grosvold og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner åpnet arrangementet.

Olje og eldre

Mens Sanner viste til konkrete endringer som allerede er godt innarbeidet i offentlige tjenester, som digi-post, ble det mest snakk om å være konkret i Sutorius sitt innlegg:

– Samfunnsoppdraget til Difi er viktig. Direktoratet spiller en viktig rolle i omstillingen og endringen av offentlig sektor - men alle som sitter her i dag har et ansvar for å endre offentlig sektor. Vi må tilby løsninger som er bedre enn i dag. Vi må tilby de på en mer effektiv måte. Vi må tilby de til en lavere pris, sa Difi-direktøren, og fortsatte:

– Hvorfor? Vi kan ta to store forhold: De historisk gode oljeinntektene vil bli lavere i fremtiden, og vi møter en stor eldrebølge. Produktivitetsveksten er lavere enn historisk sett. Og produktivitetsvekst er som dere vet viktig for økt velferd. Vi må omstille oss i fremtiden, og det ansvaret må vi også ta i offentlig sektor. Vi er litt sent ute, selv om vi som ikke sitter her i dag ikke merker det så godt. Om vi ikke starter den prosessen nå, vil vi skyve enda større omstillingsutfordringer til de som kommer etter oss. Vi må brette opp ermene nå.

Bakpå

Det ble påpekt at Norge ligger bak både Danmark, Nederland og Estland i digitaliseringen av offentlig sektor.

– De færreste savner å gå til banken for å betale en giro. Banksektoren har gjort det slik at vi kan bruke deres tjenester hele døgnet hjemmefra. Det gir et godt bilde på hvordan vi også må jobbe. Vi er relativt sett langt framme, men vi vet at det må nytenkning til, og det vil bli krav til omstilling, sa Sutorius.

Det ble også referert til den nye medarbeiderundersøkelsen gjennomført av Difi, som viste at digitale tjenester ble ansett som lite viktige, og opplevelsen knyttet til endringer skåret lavt.

– Det må vi ta tak i. Endringsprosesser må oppleves som bedre. (...) Det er kanskje mange som tror at jeg er mest interresert i digitalisering. Og det stemmer nok - men det handler om mye annet: det handler om å gjøre ting vi gjør i dag på en bedre måte i framtiden. God ledelse. God styring. Innovative framstillinger. Vi må bruke hele verktøykassa for å lykkes, sa Sutorius.

Det innebærer å gjennomføre regjeringens plan om å lage tjenester som fungerer på tvers av etater og nivåer, ifølge Difi-sjefen.

– Vi må se offentlig sektor som ett, så langt det er mulig. Vi må lage enhetlige løsninger fra staten, som kommunene kan bruke. Kommune og stat må sees som ett, slo han fast.

Powered by Labrador CMS