Samfunn

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland har mottatt ekspertutvalgets rapport om fordeling av oppgvaer til fylkeskommunene.

Ekspertutvalg vil legge ned seks statlige etater

Nesten 5000 arbeidsplasser og 23,5 milliarder kroner er i spill etter at et regjerings-nedsatt ekspertutvalg har foreslått å legge ned seks statlige etater.

Publisert Sist oppdatert

Et ekspertutvalg som ble nedsatt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet sommeren 2017 etter anmodning fra Stortinget i forbindelse med behandlingen av regjeringens forslag til regionreform, har hatt som mandat å vurdere overføring av ytterligere ansvar, oppgaver og myndighet som støtter opp under fylkeskommunenes samfunnsutviklerrolle. Torsdag denne uken leverte de sin rapport til kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Utvalget foreslår å overføre oppgaver og virkemidler fra en rekke statlige etater til fylkeskommunene. Dette omfatter oppgaver innen næring, innovasjon og forskning, kompetanse, integrering, kultur, folkehelse, samferdsel, klima og miljø. Utvalget mener dette vil legge til rette for en styrket samfunnsutvikling i alle deler av landet.

Samtidig innebærer forslaget at seks statlige etater blir overflødige. Utvalget foreslår å legge ned Siva, Kompetanse Norge, IMDi, Statped, Distriktssenteret og Bufetat. Endringsforslagene omfatter over 4700 arbeidsplasser og 23,5 milliarder kroner. I dag er det totale budsjettet til fylkeskommunene 75 milliarder kroner.

Vern av ansatte

Utvalget mener en overføring fra statlig sektor til kommunal sektor vil innebære at det defineres som en virksomhetsoverdragelse. Det betyr i så fall at det gis vern for rettigheter til de ansatte som eventuelt blir overført til kommunen. Sentrale rettigheter er lønns- og arbeidsvilkår, reservasjonsrett og vern mot oppsigelse. Vurderinger av hva som er virksomhetsoverdragelse, og hva som er vil ha mer preg av omdisponering av ressurser og overføring av myndighet, må gjennomføres som et ledd i oppfølgingen av rapporten, skriver utvalget.

– Stortingets vedtak om ny fylkesstruktur var historisk. Ekspertutvalgets rapport gir oss viktige innspill til det videre arbeidet med overføring av oppgaver til fylkeskommunene, sier kommunal- og moderniseringsminister Mæland.

Hun kommer nå til å sende rapporten på høring med en first på seks uker.

– Oppfølgningen av utvalgets forslag vil vi se i sammenheng med de prosessene vi allerede har gående for å vurdere nye oppgaver til fylkeskommunene, sier Monica Mæland.

Kommunesektoren fornøyd

Organisasjonen for kommunesektoren, KS, berømmer utvalget for deres arbeid. Styreleder Gunn Marit Helgesen mener endringene ekspertutvalget foreslår vil gi «en betydelig kraft» til fylkeskommunene som samfunnsutvikler.

– Det vil også gi en mer brukervennlig forvaltning, bedre offentlig ressursbruk og bedre tjenester for innbyggere og næringsliv, sier hun.

KS skriver i en pressemelding at de forutsetter at regjeringen legger fram en sak som bygger på ekspertutvalgets forslag til Stortinget snarlig, slik at dette kan behandles i vårsesjonen 2018.

– Jo tidligere rammebetingelsene avklares, jo mer vellykket vil reformen bli, sier Helgesen.

– Ved å følge opp rapporten, vil Stortinget oppfylle sitt mål om å gjennomføre en demokratireform, mener hun.

Støtte fra Sp

Ekspertutvalget gjentar mange av forslagene som Senterpartiet fremmet ved behandlingen av regionmelgingen i Stortinget i 2016, mener partiets kommunalpolitiske talsperson Willfred Nordlund. Han viser blant annet til partiets ønske om at ansvaret for Bufetat, familievernet, deler av Forskningsrådets programmer, kulturminnevernet, regionapparatet til Innovasjon Norge og mange av Kulturrådets oppgaver, overføres til fylkeskommunene. Han skulle imidlertid ønske de gikk enda lenger, eksempelvis med endringer i styringen av sykehusene og oppgaver innefor forvaltningen av rovdyrpolitikken.

– Nå må regjeringen følge opp, både når det gjelder utvalgets forslag til oppgaver og ved å gi fylkene økonomisk rom til å løse oppgavene, sier Nordlund.

Han kritiserer imidlertid høringsfristen, som er satt til seks uker. Kommunal- og moderniseringsministeren begrunner den korte fristen med behov for rask behandling for å få oppgavereformen vedtatt før fylkene slås sammen fra 2020.

– Statsråden er ny, men hun bør vite at seks uker er for kort tid til at fylkestingene og kommunestyrene får tid til å si hva de mener om overføring av oppgaver og myndighet. Dette må statsråden gi dem tid til, sier Nordlund.

Professor Terje P. Hagen ved Universitetet i Oslo har ledet ekspertutvalget.

Powered by Labrador CMS