Samfunn

Et skip laster LNG ved den nederlandske havnen Nijlhaven utenfor Rotterdam.

Europa forbereder seg på gassimport fra mer ustabile regimer

Etter en rekke jordskjelv nær gassfeltene i Nederland, begynner det europeiske gassmarkedet å se seg om etter andre eksportører. Det kan øke importen fra ustabile regimer og markedsandelen til billig LNG fra USA, og kanskje senke gassprisene på sikt.

Publisert Sist oppdatert

Den tyske tenketanken DIW Berlin er opptatt av en rekke jordskjelv i Groeningen i Nederland, hvor det har vært utstrakt og fortsatt pågår høy produksjon av naturgass.

Gassmarkedet følges tett av tyske og andre europeiske storimportører, og nå er frykten at jordskjelvene skal føre til kutt i den nederlandske produksjonen. I 2013 leverte Nederland om lag 20 prosent av den totale gassen til Europa. Tyskland er naturlig nok den største importøren av nederlandsk gass.

Den nederlanske regjeringen har etter høylytte protester fra befolkningen besluttet at produksjonen på Groeningen-feltet skal kuttes. Det alene er ikke nok til å skape store svinginger i gassmarkedet. Heller ikke et drastisk kutt i de russiske leveransene vil være spesielt dramatisk for Vest-Europa, tror Franziska Holz i DIW, men kombinasjonen vil tvinge frem økt import fra politisk ustabile regimer i blant annet Nord-Afrika.

Dessuten er Nederlandsk gass på hell, det er ikke en energikilde som Europa kan regne med på sikt, tror DIW. Omleggingen må dermed innebære økt import av flytende naturgass, LNG fra Nord- og Sør-Amerika. Det krever investeringer i nødvendig infrastruktur allerede i dag, mener folkene i tenketanken.

Likevel tror de LNG vil fortsette å ha en relativt liten markedsandel i Europa. Men ikke alle deler det synet. På sikt er det flere energianalytikere som ser for seg at billig LNG fra USA skal bidra til å senke gassprisene på kontinentet som alltid har hatt høyere gasspriser enn andre steder. Dette får i så fall også konsekvenser for Norges gasseksport.

Dersom det vedtas ambisiøse klimamål under klimatoppmøtet i Paris nå i desember, kan naturgass nesten forsvinne fra den europeiske energimiksen, skriver Holz i DIW.

Gassens forkjempere satser på at verden vil velge det over det enda skitnere kullet.

Powered by Labrador CMS