Samfunn

FØLGER RÅD: Nordmenn har begrenset kontakten med andre mennesker i påsken. Bildet er fra Hemsedal.

Færre har tillit til at andre følger smittevernråd

I påsken har nordmenn fulgt anbefalingene om å begrense antall nærkontakter. Men tilliten til at andre overholder smitteverntiltak er dalende.

Publisert Sist oppdatert

I mars unngikk nordmenn familie og venner i større grad enn på lenge. I påskeuken oppga hele 85 prosent at de klarte å begrense antall nærkontakter til det som er anbefalt, viser en undersøkelse fra Norsk koronamonitor fra Opinion.

– Det er liten tvil om at nordmenn gjør sitt beste for å komme best mulig i mål på det som forhåpentligvis er sluttfasen på pandemien, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Statsminister Erna Solberg skal presentere regjeringens gjenåpningsplan for Stortinget onsdag. Flere land stenger ytterligere ned, mens enkelte land, slik som Storbritannia, har varslet om at de vil åpne opp.

I mars oppga 26 prosent i Norge at de syntes at omfanget på koronatiltak i deres kommune burde økes. 18 prosent mente det burde reduseres, mens flertallet 52 prosent syntes det burde bestå som i dag. Resten vet ikke.

Vasker hender

I påskeuken oppga 84 prosent at de for tiden er like oppmerksomme på å vaske hender og holde avstand som de har vært tidligere i koronaepidemien.

– Selv om vi i all hovedsak er svært flinke til å vaske hender og holde avstand, så har vi hatt en svak nedadgående tendens siden november. Når det er sagt så er folk flest fortsatt svært påpasselige, sier Clausen.

Svekket tillit til andre

Samtidig som folk er opptatt av å følge regjeringens smittevernråd, er det færre enn før som stoler på at andre følger disse rådene.

Bare én av tre nordmenn (32 prosent) sa i påskeuka at de har tillit til at folk flest i Norge følger råd og retningslinjer for å unngå smitte. Gjennomsnittet for mars var 38 prosent, og det en nedgang på 10 prosentpoeng fra februar.

– Nordmenns tillit til hverandre økte siste halvår, men falt i mars. Det er litt synd, tross alt har folk flest faktisk vært ganske flinke på tiltak, sier Clausen.

Vil ta vaksine

Nå oppgir 84 prosent at de vil ta en vaksine mot koronaviruset når den kommer. Gjennomsnittet som svarte dette i mars måned, endte på 82 prosent. Tross vaksinestand med AstraZeneca er dette litt høyere enn i februar, da 81 prosent svarte dat de vil ta vaksine.

– Bivirkninger ved AstraZeneca-vaksinen svekket folks lyst til å ta vaksine og økte bekymringer for bivirkninger, men like fullt sier folk flest fortsatt ja takk til vaksine, sier Clausen.

I mars oppga bare 21 prosent av befolkningen at de har tillit til at tempoet på vaksineringen i Norge er effektivt. Dette er en nedgang på 6 prosentpoeng fra februar og på 10 prosentpoeng fra januar.

Powered by Labrador CMS