Synspunkt

Er du supermotivert til å starte opp etter ferien, eller trenger du å foreta deg noe for å komme i riktig jobbmodus? spør Ann Ahlqvist.

Fem tips for å bli supermotivert etter ferien

Hvordan få på plass motivasjon, struktur og fokus etter sommerferien? Her er mine fem beste tips.

Publisert Sist oppdatert

Ann Ahlqvist er høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania.

SYNSPUNKT. Er ferien virkelig over? Og sommeren er på hell? Et helt år til neste sommerferie?

Da jeg kom tilbake på jobb etter ferien, tok det litt tid før jeg jeg kom i gang igjen. Hvordan skal jeg motivere meg til å starte opp igjen med full energi?

Den første dagen på jobb fant jeg jeg frem penn og papir, og begynte å skrive, og drømme. Hva gleder jeg meg til nå? Jeg trengte å lage mitt fremtidsbilde. Dette er noe jeg alltid starter med rett etter ferien. I tillegg lagde jeg meg en liste over ting jeg skulle gjøre for å raskest mulig få opp motivasjonen og finne frem til riktig fokus. Det ble en 5-trinns liste.

Hva med deg? Er du supermotivert til å starte opp, eller trenger du å foreta deg noe for å komme i riktig jobbmodus?

Her er min liste. Se om noe passer for deg.

Tips 1: Få oversikten

Se over kalenderen din frem til jul eller velg et kortere perspektiv. Hvilke oppgaver, prosjekter og frister har du foran deg? Er det en realistisk plan? Hva er dine viktigste mål og oppgaver? Professor Morten T. Hansen ved University of California har gjort en studie som viser at de som valgte å prioritere noen få arbeidsoppgaver og satset helt og fullt på disse, i gjennomsnitt presterte 25% prosentpoeng høyere enn dem som hadde mange prioriterte oppgaver. Å få oversikt over sine prioriterte oppgaver gir deg ro og fundamentet til å lykkes.

Tips 2: Sett av tid til møter med deg selv

Booke inn møter med deg selv der du kan jobbe med egne oppgaver og forberede deg til møter og prosjekter som kommer. Samle sammen alle små oppgaver som bare tar noen minutter og sett av tid til å ta tak i dem. Det er deilig å huke av på gjøre-listen. Da opplever du både stolthet, mestring og økt motivasjon, fremholder professor Sonja Lyubomirsky ved Institutt for psykologi ved University of California.

Tips 3: Bli mer effektiv på e-post

Sett av en bestemt tid til å gå gjennom dine e-poster. Hold deg til din «e-post tid», eksempelvis en time. Når tiden er ute, går du over til dine andre oppgaver. Slik hjelper du deg selv til å jobbe fokusert.

Tips 4: Lag et inspirerende fremtidsbilde

Bedrifter og ledere bruker visjoner for å skape mening og inspirasjon. Professor Jan Ketil Arnulf ved Handelshøyskolen BI hevder at kjernen i ledelse er å kommunisere et bilde av fremtiden – en visjon, som bidrar til å inspirere medarbeiderne til ekstra innsats. Dette kan vi alle gjøre: Lage et personlig fremtidsbilde som viser vei og inspirerer. Hvilke mål ønsker du å oppnå? Skriv ned ditt ønskede scenario, og skriv det slik at det allerede har skjedd. Inkludere også private mål. Hva ser du frem til å gjøre i høst? Hvem vil du treffe og omgås? Hva annet ønsker du å gjøre under høsten? Når du leser ditt fremtidsbilde, kan du teste om bildet gir deg ønsket effekt: Smiler du? Får du en positiv følelse av stolthet og glede?

Tips 5: Myk start

Det kan være smart å starte litt rolig rett etter ferien. Gå ut i lunsjen, snakk med kolleger, ta noen kortere dager. Det er fortsatt varmt og lyst ute, så husk å nyte sensommeren.

Så, hva gjør du for å komme i en positiv jobbmodus?

Referanser:

Hansen, Morten T (2018). Suveren på jobb. Hvordan de beste gjør mindre, jobber bedre og oppnår mer. Oslo: Kagge Forlag Lyubomirsky S. 2008. Lyubomirsky, S. (2008). The how of happiness: A scientific approach to getting the life you want. New York: Penguin Press. Arnulf, Jan Ketil (2013). Kommunikasjon og ledelse. I Brønn, Peggy Simcic og Jan Ketil Arnulf (red.) Kommunikasjon for ledere og organisasjoner (s.125-148). Fagbokforlaget: Bergen.

Artikkelen er publisert i Kunnskap Kristiania, som er Høyskolen Kristianias digitale kunnskapsmagasin.

Synspunkt

Skriv til oss!

Del innsikt og meninger,
skriv til
synspunkt@dagensperspektiv.no.
Powered by Labrador CMS