Samfunn

Sjømat-sjef Robert Eriksson ønsker «fair play» i kjøledisken og mener ikke det er riktig av regjeringen å subsidiere storfekjøtt.

Flere spiser mindre kjøtt

Én av seks i Norge mener at deres personlige valg av matvarer påvirker miljøet, og at mindre kjøtt og matsvinn er de mest effektive tiltakene for å redusere matvarenes negative påvirkning på klimaet.

Publisert Sist oppdatert

Det viser fersk YouGov rapport. Flere forbrukere i de nordiske landene tar stilling til – og konsumerer på bakgrunn av hvordan enkelte matvarer kan være en medvirkende årsak til belastning på klimaet.

Sjømat-sjef Robert Eriksson ønsker «fair play» i kjøledisken og ber regjeringen kutte subsidiene på storfekjøtt med 20 prosent.

Flere nordmenn (29 prosent) mener at mindre matsvinn er det mest effektive tiltaket for å redusere den negative påvirkningen av matvarer på miljøet.

Matsvinn er også den vanen som flest nordmenn har endret i løpet av det siste året. Her svarer to av fem (42 prosent) at de har kastet mindre mat.

Logisk brist

Direktør i Sjømatbedriftene, Robert Eriksson, mener ifølge Dagbladet at det er logiske brister i matpolitikken når regjeringen subsidierer storfeproduksjonen, samtidig som de ønsker nordmenn skal spise mindre rødt kjøtt.

– For det første skapes en negativ konkurransevridning. For det andre bruker regjeringen folks skattepenger for å gjøre det rimeligere å spise mer klimafiendtlig mat, sier Eriksson og tilføyer:

– Hvorfor skal staten subsidiere det kjøttet de vil vi skal spise mindre av?

 

Spise mer sjømat

I en intensjonsavtale mellom blant annet næringen og norske myndigheter heter det at det skal jobbes for å øke sjømatkonsumet med 20 prosent innen 2021.

– Da henger det ikke på greip å fortsette å subsidiere entrecôten med 70 kroner kiloet, sier Eriksson og tilføyer at han er stolt av å tilhøre en subsidiefri næring.

Han får ikke støtte fra leder i næringskomiteen, Geir Pollestad, som mener Eriksson legger opp til konflikt mellom de to næringene.

– Jeg nekter nesten å tro at næringen står bak hans ekstremt lite strategiske uttalelser. Det er mulig å forstå at en person mener noe så dumt, men jeg tviler på at en hel næring gjør det, sier han.

Norges Bondelag ønsket ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

Negativt med oksekjøtt

Kjøtt, og særlig oksekjøtt, er den matvaregruppen som flest forbinder med negativ påvirkning på miljøet.

Fire av ti (41 prosent) forbinder oksekjøtt med en negativ miljøpåvirkning, og blant beboere i Oslo-området øker denne andelen til 49 prosent.

Én av fire (23 prosent) mener også at det å spise mindre kjøtt er det mest effektive tiltaket for å redusere den negative påvirkningen av matvarer på klima og miljø.

Hver femte (21 prosent) nordmann har redusert sitt totale kjøttinntak i løpet av det siste året. Her svarer hver fjerde (25 prosent) at de spiser mindre kjøtt og/eller fisk for miljøets skyld.

Powered by Labrador CMS