Samfunn

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen, t.h. politidirektør Odd Reidar Humlegård, og politimesteren i Oslo politidistrikt Hans Sverre Sjøvold (t.v.).

Gir mer makt til POD og utvider distriktenes ansvarsområder

Vil slå sammen Kripos og Økokrim og legge ned UP og PU.

Publisert Sist oppdatert

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (FrP) tok i torsdag imot utredningen fra det Særorganutvalget, som har vurdert organisering og oppgaveløsning i politiets særorganer (Økokrim, Kripos, Politiets utlendingsenhet, Utrykningspolitiet og Politihøgskolen).

Utredningen er gjort i lys av nærpolitireformen og forventet kriminalitetsutvikling.

Et av de viktigste grepene er etter utvalgets mening å etablere tydeligere grunnprinsipper for oppgavefordeling mellom politidistrikt og politiets nasjonale enheter. Hovedregelen bør være at etterforskning skjer i hjemmehørende politidistrikt og unntak må begrunnes særskilt, kommer det frem av rapporten.

Utvalget foreslår også å erstatte dagens særorganer i politiet med to bistansenheter; én for etterforskning og én for beredskap - begge underlagt Politidirektoratet (POD). Førstnevnte enhet skal ha tre sterke søyler: organisert og annen alvorlig kriminalitet, økonomisk kriminalitet og IKT-kriminalitet, foreslår utvalget.

Forslaget innebærer at «de fagområdene som i dag hovedsakelig ligger til Økokrim og Kripos, samles i én enhet for etterforskningsbistand». Dette grepet er det imidlertid dissens på, hvor to av utvalgets medlemmer ønsker å beholde disse instansene som de er.

I tillegg foreslås det å overføre trafikkoppgaver fra UP til politidistriktene, mens POD styrker «strategisk styring på området som sikrer fortsatt god trafikksikkerhetsinnsats.»

Politiets utlendingsenhet (PU) foreslås også avviklet i nåværende form. I stedet skal strategisk styring av politiets arbeid på utlendingsfeltet forankres i POD.

«Det operative ansvaret blir overført til Øst politidistrikt, som også blir nasjonalt kontaktpunkt. Øst politidistrikt overtar det nasjonale koordineringsansvaret fra PU knyttet til registrering, ID-avklaring og koordinering av uttransportering, samt utreisesenteret på Gardermoen,» heter det i pressemeldingen fra utvalget. Under presentasjonen av rapporten viste utvalgsleder Anne Cathrine Frøstrup til at anslagsvis 80 prosent av all trafikk inn i landet kommer gjennom dette politidistriktet, og at det derfor vil være fordelaktig å tildele det ansvaret for utlendingsfeltet.

Totalt vil utvalgets forslag tilføre politidistriktene nesten 600 nye politimannskaper.

Særorganutvalgets anbefalinger

  1. Politiets særorganer omtales som bistandsenheter.

  2. Politihøgskolen omtales som høgskole. Politidirektoratet får myndighet til å utnevne høgskolestyret. Utvalget anbefaler sammenslåing med Kriminalomsorgens utdanningssenter. Faglig uavhengighet sikres.

  3. Dagens særorganstruktur blir erstattet med to enheter for henholdsvis etterforskningsbistand og beredskapsbistand, underlagt POD.

  4. Økokrim og Kripos blir slått sammen til en felles bistands- og etterforskningsenhet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet, økonomisk kriminalitet og IKT-kriminalitet. Utvalgets mindretall, medlemmene Fause og Paulsen, ønsker å bevare Økokrim som i dag, subsidiært at enheten blir overført til Riksadvokatembetet.

  5. Ansvar for etterforskning av alvorlig miljøkriminalitet blir overført fra Økokrim til Trøndelag politidistrikt. Utvalgets mindretall, medlemmene Fause og Paulsen, ønsker at ansvaret for dette området forblir i Økokrim.

  6. Trafikkoppgaver blir overført fra UP til politidistriktene, og Politidirektoratet styrker strategisk styring på området som sikrer fortsatt god trafikksikkerhetsinnsats.

  7. Politiets utlendingsenhet blir avviklet i nåværende form. Strategisk styring av politiets arbeid på utlendingsfeltet blir forankret i Politidirektoratet. Det operative ansvaret blir overført til Øst politidistrikt, som også blir nasjonalt kontaktpunkt. Øst politidistrikt overtar det nasjonale koordineringsansvaret fra PU knyttet til registrering, ID-avklaring og koordinering av uttransportering, samt utreisesenteret på Gardermoen.

  8. Kriminalomsorgen overtar ansvaret for driften av utlendingsinternatet ved Trandum.

  9. Nasjonale beredskapsressurser (NB) blir etablert som et eget politiorgan for nasjonal beredskap, direkte underlagt Politidirektoratet. TTS og UC-enheten forblir liggende til Oslo politidistrikt. Mannskapene i NB vil fortsatt inngå i operativ tjeneste i Oslo politidistrikt.

  10. Politidirektoratet bør avklare fagansvarsrollen med underliggende enheter.

  11. Politidirektoratet bør skille tydeligere mellom strategiske og operative oppgaver overfor underliggende enheter.

(Kilde: Særorganuvalget/Bedre bistand. Bedre beredskap/Regjeringen)

Særorgan- utvalget

Utvalget har vært ledet av Anne Cathrine Frøstrup. I tillegg har utvalget bestått av førstestatsadvokat Lars Fause, konstituert statsadvokat Inger Myklebust Ferstad, generalløytnant (p) Torgeir Hagen, prosjektleder Hugo Henstein, sjef for Beredskapstroppen Helge Mehus, direktør Sofie Nystrøm, politibetjent Tom Roger N. Paulsen og direktør Elisabeth Maråk Støle.


Powered by Labrador CMS