Samfunn

Østeuropeiske arbeidsinnvandrere kan bli avhengige av norsk velferd, advarer FAFO.

– Innvandring via EØS kan gi velferdsproblem

FAFO-rapport advarer mot store utgifter for velferdsstaten, dersom ikke østeuropeiske arbeidere blir bedre integrert.

Publisert Sist oppdatert

– Fleksibilisering i arbeidslivet og sosial dumping vil over tid kunne velte store kostnader over på velferdsstaten. Det er den korte versjonen, sier FAFO-forsker Jon Horgen Friberg til Klassekampen.

Sammen med kollegene Olav Elgvin og Anne Britt Djuve har han skrevet rapporten «Innvandrerne som skulle klare seg selv – når EØS-avtalens frie flyt av arbeidskraft møter velferdsstatens bakkebyråkrati».

Rapporten viser at de titusener av arbeidsinnvandrere som har kommet hit fra Øst-Europa gjennom EØS har større risiko for å falle ut av arbeidslivet enn andre. På sikt kan flere bli avhengige av velferdsordninger.

I tillegg har ikke Norge noen integreringspolitikk for EØS-innvandrere, og NAV har ikke lov til å gi dem norskopplæring som del av arbeidsmarkedstiltakene.

– Foreløpig har vi ikke en stor marginalisert befolkning av velferdsavhengige arbeidsinnvandrere. Det vi har er vedvarende høy arbeidsløshet, og mange i NAV er bekymret for at dette er første skritt på vei til mer permanent utstøting, sier Jon Horgen Friberg til avisen.

Powered by Labrador CMS