jobb og ledelse
Kjærlighet på jobben
Noen finner hverandre gjennom felles kjente. Andre på dansegulvet. Men du skal sannsynligvis ikke lenger enn til din egen arbeidsplass for å se at romansene blomstrer.
Bill Gates og Luciano Pavarotti er ikke alene. Hver eneste dag opplever folk å bli truffet av Amors piler på jobben. Noen ganger fører det til en kort og flyktig flørt. Andre ganger - som for Bill og Melinda, og Luciano og Nicoletta - ender jobbromansen med ring på fingeren og kirkeklokker.
En undersøkelse utført av det tyske GEWISS-instituttet høsten 2003 viste at hver femte arbeidstaker har eller har hatt en romanse med en på jobben. Det er liten grunn til å tro at tallet er noe lavere her til lands. Da rekrutteringsportalen Monster i 2002 spurte 16.382 europeere om deres erfaringer med jobbflørt, svarte 52 prosent av de norske respondentene at de hadde hatt et forhold på jobben. Med dette tallet toppet nordmenn undersøkelsen.
Daglig leder Even Bolstad i HR Norge synes ikke det er overraskende at folk forelsker seg på jobben.
- Det skjer hele tiden, og har helt naturlige årsaker. Når vi forventer at folk tar med jobben hjem, må vi også forvente at folk tar med privatlivet på jobben. Jobben er en viktig sosial arena, og mye tyder på at folk legger igjen mer og mer av sjela på arbeidsplassen. Norge er dessuten et land med høy kvinnemobilisering, noe som gjør at begge kjønn er i arbeidslivet. Vi har også en høy skilsmisserate, så at kolleger finner hverandre, er ikke underlig.
Søt musikk har imidlertid en tendens til å få sure undertoner. Det er nemlig ikke helt uproblematisk når grensene mellom privatliv og jobb viskes ut. Forhold mellom to likestilte kolleger er en ting, men hva hvis sjefen innleder forhold til en underordnet?
- I slike forhold bør man være på vakt. Det er alltid en fare for at sjefen begunstiger den utvalgte, eller favoriserer vedkommende på bekostning av de andre. Men også forhold mellom to på samme nivå, kan føre til problemer. Hva hvis forholdet ryker? Det er ikke utenkelig at bruddet vil føre med seg en del konflikter, mener Bolstad.
- Det er klart jobbromanser kan oppfattes som problem. Man risikerer for eksempel at informasjon som hører til et bestemt forum via sengen kommer på avveie. Det er ikke spesielt gunstig, sier førsteamanuensis Haavard Koppang ved Handelshøyskolen BI.
ANBEFALER ÅPENHET
Både Bolstad og Koppang understreker at intime kollegiale forhold også kan ha sine positive sider.
- Det er jo et tegn på at folk fungerer godt sammen, og fører ofte til entusiasme og glød, sier Bolstad.
- Forelskelse skaper gjerne god stemning. Det skjer ting i hodet, stoffer produseres, og personer endrer karakter. Plutselig går man der og smiler fra øre til øre. Det smitter. Kanskje ender det med at hele kontoret blir i godt humør, humrer Koppang.
De ansatte selv er også klar over dilemmaene et jobbforhold kan føre med seg. Ifølge Monster mener flere enn hver femte nordmann at sjefen bør ha rett til innsyn i romanser mellom de ansatte i bedriften. De aller fleste mener sjefen må tolerere at romanser oppstår. Bare 13 prosent mener forhold på jobben ikke bør tillates.
Bolstad i HR Norge mener det er sjelden norske bedrifter har regler som forbyr forhold mellom ansatte.
- I Norge er vi mye mer liberale på dette området, sammenlignet med for eksempel USA. Der er terskelen for søksmål mye lavere, og bedriftene er derfor nødt til å ha strenge regler.
Han anbefaler norske bedrifts-ledere å ha en avslappet holdning til fenomenet.
- Prat om det i forkant, og forhold deg til det på en åpen måte. Tillit og troverdighet er to stikkord. Da kan man også forholde seg mer åpent og konstruktivt til det når situasjonen eventuelt inntreffer.
- Vær forutseende. Å lage en lov på at det ikke er lov å være forelsket, det blir bare latterlig, da blir det bare tull. Det gjelder å bruke sunn fornuft, lyder rådet fra Koppang.
Pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor har ingen tro på å innføre kjærlighetsforbud på jobben.
- Hos oss finnes det ingen skrevne regler som omfatter den type forhold. Det er vanskelig å lage et regelverk. Men vi er våkne på at slike situasjoner oppstår, og håndterer dem når de måtte inntreffe. Vi er spesielt forsiktige dersom det kan oppstå tvil om likebehandling, eller forholdet er tett. Vi har imidlertid ikke noe imot at søt musikk oppstår. Folk må få lov til å forelske seg, det har skjedd i alle år.
- Hovedregelen i Braathens er at underordnet og overordnet på samme avdeling ikke kan ha slekts- eller familieforhold. Vi skiller mellom kjærester og mer formaliserte forhold. Så lenge vedkommende er kjærester, er det formelt sett vanskelig å gjøre noe, sier personalsjef Ellen Grøtter i Braathens.
Staten følger omtrent samme retningslinjer, opplyser informasjonssjef Lisa Bang i Arbeids- og administrasjonsdepartementet.
- I Staten har vi ingen regler annet enn når det gjelder habilitet. Reglene vurderes fra situasjon til situasjon.
Med 850 ansatte - de aller fleste i aldersgruppen 25-35 år - kjenner kommunikasjonsdirektør Eirik Andersen i Accenture flere eksempler på at kolleger har blitt kjærester.
- Vi synes det er fint at folk har det gøy på jobben, fint at de flørter, og bare hyggelig hvis det fører til noe mer. Våre ansatte er relativt unge og jobber mye. Sosialisering og nettverksbygging er en viktig del av jobben, så det er helt naturlig at det oppstår situasjoner med flørting og forhold. Det kan selvfølgelig oppstå situasjoner som blir negative, men da tar vi det opp med vedkommende. Men generelt sett er vi positive til at kolleger forelsker seg, sier Andersen.