Samfunn

Størrelsen på lommeboka di har økende betydning for hva slags behandling du får i helsevesenet, mener lege Jørgen Skavlan.

Klasseskillene øker

Klasseskillene i helsevesenet har økt under den rødgrønne regjeringen. I stadig større grad kan god helse kjøpes – og kjøp av private helseforsikringer har økt med 24 prosent på ett år.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har vært lege i 20 år. Hva du tjener, er blitt mye mer direkte relatert til hvilke helsetjenester du får, fastslår Jørgen Skavlan. Han ble tidligere i år kåret til årets allmennlege og har i flere år vært huslege i NRK-programmet Puls, skriver Dagsavisen.

Han gir et eksempel: Hvis du skader kneet i bedriftsfotball og legen sier du må til røntgen fordi menisken kan ha røket, kan du måtte vente på time i fire til fem uker. Men hvis du betaler 2000 kroner selv, tar det én dag. Hvis det viser seg at menisken er røket, kan du deretter måtte vente i tre til fem måneder på operasjon. Men hvis arbeidsgiveren din har tegnet privat helseforsikring, kan du slippe unna med én uke.

– Dermed kan det ta fem måneder før du er frisk, eller det kan ta en uke. Det avhenger av om du har penger eller ikke, sier Skavlan til Dagsavisen, og legger til at dette skjer selv om vi har en rød-grønn regjering som flaggbærer likhet og sier at pengene dine ikke skal avgjøre hvilken behandling du får.

Powered by Labrador CMS