Samfunn

Bashe Musse, talsmann for somalisk nettverk.

Kraftig nedgang i antall somaliere som får statsborgerskap

Publisert Sist oppdatert
60 prosent færre somaliere fikk norsk statsborgerskap i fjor sammenlignet med året før. Årsaken er tvil om identitet, sier UDI.

Tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) og Statistisk sentralbyrå (SSB) viser nedgang i antall innvilgelser av statsborgerskap for søkere fra Somalia, skriver Klassekampen.

Tallene viser at 700 færre somaliere fikk norsk statsborgerskap i fjor sammenlignet med året før – en nedgang på 60 prosent.

Fungerende områdeleder i UDI, Maria Andersson sier de har skjerpet kravene til identitetsavklaring av somaliere på bakgrunn av tilfeller av ID-juks.

– Et ikke ubetydelig antall søkere som har oppgitt å være fra Somalia har i realiteten vært borgere av naboland til Somalia, sier Andersson, som legger til at økt kunnskap har gitt UDI og politiet et bedre grunnlag for å fastslå om søkeren har oppgitt korrekt identitet.

– Vi avdekker derfor flere forhold der identiteten ikke er tilstrekkelig klarlagt i dag enn det vi gjorde for noen år tilbake. I dette ligger det at flere vil kunne få avslag på sin søknad om norsk statsborgerskap, sier Andersson.

Bashe Musse i Somalisk nettverk sier flere somaliere blir bedt av UDI om å dokumentere opplysninger de trodde allerede var klarlagt.

– Mange opplever intervjuene som inngripende. Det skaper usikkerhet, frykt og en følelse av utenforskap å ikke bli trodd, sier Musse.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS