Samfunnsansvar

Innvandringsminister Sylvi Listhaug vil stramme inn på regelverket for familiegjenforening.

Listhaug vil gjenforene flyktningfamilier i utlandet

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) vil stramme inn på familiegjenforening og foreslår at familier som kan leve sammen i et annet trygt land får avslag.

Publisert Sist oppdatert

Forslaget er sendt på høring med svarfrist i april, ifølge Vårt Land.

– Dette betyr at familiemedlemmer vil kunne få avslag på søknaden sin om familieinnvandring når det er mer naturlig at familien bosetter seg sammen i et annet land. Det er et vilkår at landet familien henvises til er trygt. Dette er et viktig tiltak for å sikre en mer bærekraftig asylpolitikk, sier Listhaug.

Utlendingsdirektoratet (UDI) sender nå egne folk til Norges ambassader i Beirut og Ankara.

– Vi skal bistå dem og styrke vår egen saksbehandling, slik at brukerne kan få raskere svar, sier UDI-direktør Frode Forfang til Vårt Land.

2.059 syrere fikk i fjor innvilget gjenforening med et familiemedlem i Norge, og var med det den største nasjonalitetsgruppen blant dem som familieinnvandret. UDI regner med at antallet blir mye høyere i år.

UDI har utarbeidet en analyse, basert på tall fra 2004 til 2015, som viser at en flyktning i snitt fører til 0,6 familieinnvandrere. Somaliere ligger noe over snittet med én familieinnvandrer per flyktning. Dette skyldes delvis at det er mange store familier i gruppen. Afghanere ligger noe under snittet med 0,4, som henger sammen med at en høy andel av flyktningene fra Afghanistan er unge menn.

Powered by Labrador CMS