nyheter

– LO er en mannsbastion

Selv om halvparten av LOs medlemmer er kvinner, har bare en av ti LO-medlemmer en kvinnelig leder i sitt forbund.

Publisert Sist oppdatert

Mens en stadig økende andel av LOs medlemmer er kvinner, er det menn som topper laget i omtrent alle de tyngste forbundene i LO, skriver Klassekampen.

Turid Lilleheie i LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag (NTL) går av ved landsmøtet til uka etter tolv år som sjef. Hun erstattes trolig av forbundets nestleder John Leirvaag. Dermed forrykkes kjønnsbalansen ytterligere.

Forbundene som ledes av kvinner, er færre og mindre enn de som ledes av menn. LOs to minste forbund, Arbeiderbevegelsens Presseforbund og NISO, ledet av kvinner. Mens 7 av 21 forbundsledere er kvinner, har de bare vel 14 prosent av LO-medlemmene i ryggen. Om NTL-lederen blir en mann, vil under 9 prosent av LO-medlemmene ha en kvinnelig leder.

I utdanningsgruppenes to hovedsammenslutninger, Unio og Akademikerne, er det kvinner i toppen av de to største forbundene. I Unio har hele 87 prosent av medlemmene kvinnelig leder, i Akademikerne er samme tall 57 prosent.

LOs nestleder Gerd Kristiansen påpeker at situasjonen kan endres raskt.

– Det er demokratiet som avgjør hvem det skal ha som ledere, så det er medlemmene selv, og i en del forbund er det majoritet kvinner, som velger menn som ledere. De to desidert største forbundene, som utgjør en veldig stor del av medlemsmassen, Fagforbundet og Fellesforbundet, har i dag mannlige ledere. Hvis en av dem skifter, får man helt andre tall, sier hun. (©NTB)

Powered by Labrador CMS