Samfunn

KAN VÆRE FLERE. Det kan være flere som er rammet av Nav feiltolking av regelverket enn dem man har identifisert til nå, vedgår Arbeids- og sosialdepartementet. Så langt er drøyt 3.1000 ofre for trygdeskandalen identifisert.

Mer enn 3.100 ofre for trygdeskandalen er identifisert

Nav har så langt funnet fram til 3.143 personer som er rammet av trygdeskandalen, men tallet kan stige, skriver Arbeids- og sosialdepartementet i et brev til Eftas overvåkingsorgan Esa.

Publisert Sist oppdatert

Eftas overvåkingsorgan Esa åpnet i november i fjor en formell sak mot Norge i trygdeskandalen, som ble forårsaket av at Nav i en årrekke hadde tolket EUs trygderegler feil.

Skandalen innebar at mottakere av sykepenger, pleiepenger og arbeidsavklaringspenger feilaktig ble straffet for å reise til andre EØS-land mens de mottok disse ytelsene.

25. november sendte Esa et brev til norske myndigheter, der regjeringen fikk en frist på to måneder til å svare på hva den vil gjøre for dem som var rammet av Navs feiltolking av EUs trygderegler.

3.143 ofre er identifisert

Før helgen sendte Arbeids- og sosialdepartementet et svar på brevet fra Esa . Der gjør departementet blant annet opp status for hvor mange som er rammet av skandalen.

Ifølge departementet var dette status per 10. desember 2020:

  • I alt har Nav funnet fram til 3.143 personer som er berørt av feiltolkingen av EU-regelverket.
  • 733 personer har feilaktig måttet betale tilbake trygdeytelser, og i alt kan om lag 1.050 personer være rammet av feilaktige tilbakebetalingskrav.
  • 2.157 personer har feilaktig fått avslag på eller stopp i utbetaling av trygdeytelser.
  • 253 personer har både måttet betale tilbake ytelser de har mottatt, og fått avslag på eller stopp i utbetaling av ytelser.
  • 78 personer er domfelt på grunn av Navs feiltolking av regelverket.

Flere kan være rammet

Det kan være enda flere som er rammet av trygdeskandalen enn de som er identifisert til nå, vedgår Arbeids- og sosialdepartementet.

«Bestrebelsene pågår med å identifisere ytterligere personer som er berørt av feilaktig stans i utbetalinger, avslag og reduksjon i ytelser. Det er derfor for tidlig å fastslå det samlede tallet på personer som er berørt av feiltolkingen», skriver departementet i svarbrevet til ESA.

Departementet vedgår også at de ikke kan være helt sikre på at man har en fullstendig oversikt over alle som er feilaktig straffeforfulgt for trygdesvindel.

«Vi er imidlertid sikre på at den grundige automatiske og manuelle gjennomgangen har identifisert de relevante sakene», skriver departementet.

Har ikke sett på saker før 2012

I brevet til norske myndigheter spør Esa om det er gjort undersøkelser av saker før 1. juni 2012, da EUs nye trygdeforordning trådte i kraft. Så langt er dette er ikke gjort, svarer Arbeids- og sosialdepartementet.

«Nav har ikke foretatt noen søk angående saker datert før 1. juni 2012», skriver departementet i sitt svarbrev.

En beslutning om hvorvidt dette skal gjøres, vil ifølge departementet bli tatt når Høyesterett har kommet med en kjennelse etter å ha mottatt en uttalelse fra Efta-domstolen.

Ikke erstatning for tort og svie

Av brevet fra departementet framgår det at Nav har avslått en rekke krav om kompensasjon etter trygdeskandalen.

Hovedårsaken til at Nav har avvist krav om kompensasjon er ifølge departementet at personene det gjelder ikke har kunnet dokumentere at de har hatt et økonomisk tap på grunn av feiltolkningen av EU-regelverket. De har i stedet krevd erstatning for ikke-økonomiske tap, for tort og svie («pain and suffering» i det engelskspråklige brevet).

«Nav har ikke et juridisk grunnlag for å betale kompensasjon for slike tap på grunn av den juridiske feiltolkingen som er gjort», fastslår Arbeids- og sosialdepartementet i brevet til Esa.

Powered by Labrador CMS