Samfunn

Politi og militært personell (HV, Heimevernet) passer på ved grensen mellom Norge og Sverige på Svinesund. Nå mister de som drar på svenskehandel retten til sykepeng i den pålagte 14-dagers karantenen etter utenlandsreise.

Nekter sykepenger til de som bryter reiserådene

Personer som bryter nasjonale myndigheters reiseråd og får karanteneplikt ved hjemkomst til Norge, kan nektes sykepenger.

Publisert Sist oppdatert

Personer som ilegges karantene etter opphold i utlandet har i dag rett til sykepenger.

Dette ble gjort for at innbyggere skulle ha inntektssikring og arbeidsgivere ikke skulle bli unødvendig belastet på grunn av smittevernstiltak og reiseråd som følge av koronapandemien.

I påsken kom det fram eksempler på at folk med viten og vilje hadde trosset reiseråd fra Utenriksdepartementet og Folkehelseinstituttet for å dra på svenskehandel og dermed pådratt seg karantene ved hjemkomst til Norge.

– Det er urimelig at personer som bevisst bryter reiserådene fra myndighetene skal få sykepenger mens de er i karantene. Vi endrer derfor reglene slik at man i denne situasjonen kan nektes sykepenger, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i en melding.

Han legger til at alle må bidra i dugnaden.

– Dette er et tydelig signal til dem som spekulerer i dette: De kan ikke forvente å sitte hjemme med full lønn på statens regning når de med viten og vilje har brutt reiseråd, sier statsråden.

Powered by Labrador CMS