Ny innovasjonskjempe forvalter 20 milliarder

Det nye statlige selskapet Innovasjon Norge får nærmere 20 milliarder i forvaltningskapital | Vil bli det viktigste statlige verktøyet for innovasjon og internasjonalisering | Skal forenkle servicetilbudet til næringsdrivende

Publisert Sist oppdatert

1. januar ser en ny statlig støttespiller for norsk næringsliv dagens lys. Innovasjon Norge blir sammen med Norges forskningsråd det viktigste instrumentet for offentlig næringspolitikk. Innovasjon Norge ser ut til å få en forvaltningskapital på mellom 18 og 20 milliarder kroner. Til sammenlikning har den børsnoterte Kredittbanken en forvaltningskapital på 3 milliarder kroner.

Innovasjon Norge er en sammenslåing av SND, Norges Eksportråd, Statens Veiledningskontor for Oppfinnere (SVO) og Norges Turistråd. Det nye selskapet, som organiseres som et statsforetak, skal overta oppgavene til de fire organisasjonene.

Virksomheten vil konsentrere seg om tre hovedområder: Forskning og kompetanseheving, ideutvikling og kommersialisering, og internasjonalisering av virksomheter. Et av de overordnede målene er å tilby næringslivet tjenester gjennom hele livssyklusen – fra gründerprosjekt til etablert bedrift. I dag er det store hull mellom de ulike tjenestene.

SVO har i dag begrensede muligheter til å bistå med finansiering. SND har en rekke finansieringstjenester, men mangler kompetanse på rådgivning for bedrifter i startfasen. Eksportrådet har høy kompetanse på internasjonalisering, men mangler gode finansieringsløsninger. Innovasjon Norge har som mål å fremstå som ett enkelt kontaktpunkt for norske virksomheter.

«Våre kunder skal føle det enklere å ta kontakt, og de skal oppleve bedre service enn de får i dag. Kunden skal slippe å leie inn konsulenter til å bistå med en søknad for våre tjenester. I dag er det altfor komplisert å få hjelp,» sier prosjektleder Øystein Josefsen. Frem mot etableringen av selskapet bistår han styringsgruppen for Innovasjon Norge, som ledes av Arne Skauge.

Innovasjon Norge snakker mye om konseptet «én dør». Kundene skal forholde seg til ett selskap og en person. Forenklingen kan samtidig bli den største strategiske utfordringen for Innovasjon Norge. Kundene kan også oppleve at døren smeller igjen i ansiktet på dem. Dagens mulighet til å kunne søke bistand hos ulike instanser må derfor ivaretas også når organisasjonene smelter sammen.

Det nye selskapet må rydde opp i virkemidlene. I dag har de fire enhetene til sammen 70-80 ulike virkemidler, alt fra ulike rådgivningstjenester til finansieringstjenester. «Det skal bli lettere for kunden å søke hjelp hos oss, og da må virkemiddelapparatet tilpasses denne målsettingen,» sier Josefsen.

Allerede i høringsfasen før etableringen av selskapet tyder mye på at dette blir en tøff oppgave. Styret i Hordaland SND skriver i sin høringsuttalelse at partene i arbeidslivet bør være representert i de regionale styrene i Innovasjon Norge. Hedmark SND går inn for at landbrukets organisasjoner må få plass i regionale styrer. Det vil ifølge Josefsen bli etablert lokale styrer i Innovasjon Norge, men hvilken modell som skal velges er opp til det nye styret.

De fire enhetene som vil inngå i Innovasjon Norge, har i dag mellom 750 og 800 ansatte. Det ligger i kortene at dette antallet vil bli betydelig redusert.

Med bare en måned igjen til etablering begynner det å haste med å få på plass de siste brikkene. Men styringsgruppen er overbevist om at tidsplanen holder: «Ja, Innovasjon Norge er operativt fra 1. januar,» sier Josefsen.

Stortinget vil ifølge Josefsen vedta loven om Innovasjon Norge 15. desember, mens regjeringen den 19. desember formelt vil etablere selskapet med ledelse og styre.

Powered by Labrador CMS