Samfunn

Anundsen mener det er nødvendig å etablere nye, nasjonale retningslinjer for bevislagring så snart som mulig.

Nye regler skal hindre at bevis kastes

To rapporter om hvordan bevis i straffesaker kan lagres, har samlet støv i Politidirektoratet siden 2008. Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener det hele er «hårreisende».

Publisert Sist oppdatert

– Jeg satte trykk på saken så snart jeg ble kjent med den, hevder Anundsen.

Han ba i januar Politidirektoratet om en ny vurdering av de to rapportene og satte fristen til 17. februar. Nå er POD og Justisdepartementet i dialog med Riksadvokaten om hvordan arbeidet best kan følges opp.

Anundsen mener det er nødvendig å etablere nye, nasjonale retningslinjer for bevislagring så snart som mulig. I dag er det opp til politidistriktene å avgjøre om bevis skal lagres eller destrueres.

– De nye reglene skal på plass så raskt som mulig, lover justisministeren overfor NTB.

– Somlet

Høyres justispolitiker Hårek Elvenes har engasjert seg i saken. Han er glad for signalene fra regjeringen, men er kritisk til at det har gått så lang tid.

– Det har vært somlet altfor lenge. At bevis er blitt kastet i straffesaker som ikke er avsluttet, er utillatelig. I verste fall risikerer man at uskyldige blir dømt, og skyldige går fri. Et nasjonalt system for lagring av bevis i straffesaker må på plass, sier han.

Anundsen er enig, og viser til at foreldelsesfristen for drapssaker og alvorlige seksuelle overgrep er fjernet. I tillegg har politiet fått en egen enhet som skal etterforske uløste saker, den såkalte cold case-gruppa.

– Deres jobb blir usedvanlig vanskelig dersom viktige bevis er kastet. Det er også viktig å ta vare på bevis fordi teknologien blir bedre og analysemulighetene mer effektive, sier han.

Krevende

En av grunnene til at arbeidet har tatt tid, er den juridiske grenseoppgangen som knytter seg til eiendomsrett. Hvordan skal politiet kunne beholde for eksempel en mobiltelefon fra en person som ikke er siktet i en sak?

– Slike spørsmål er viktige å finne svar på. I tillegg må vi erkjenne at det ikke lar seg gjøre å lagre alle bevis i alle saker. Det vil rett og slett bli for omfattende, sier Anundsen.

I et svar på et skriftlig spørsmål fra Elvenes skriver justisministeren at det er en «prioritert oppgave» å finne konkrete løsninger for bevislagring i straffesaker.

Powered by Labrador CMS