Samfunn
Økende avstand mellom forventninger og velferdsnivå
Gapet øker mellom innbyggernes forventninger til velferdstjenester og det reelle velferdsnivået som kommuneøkonomien gir rom for, mener flertallet av rådmenn og ordførere.
Nesten tre av fire ordførere og rådmenn mener at løfter fra sentrale politikere er den viktigste årsaken til dette, viser en undersøkelse utført av Perduco på vegne av kommunenes organisasjon KS.
Ordførere og rådmenn mener at kommunene leverer gode velferdstjenester, men synes det er krevende å møte stadig økende forventninger, ifølge undersøkelsen.
– Staten bør hjelpe til gjennom å sikre et godt lokalt handlingsrom, sier Helge Eide, direktør for interessepolitikk i KS.
Vil ha økte frie inntekter
Fem av seks svarer i undersøkelsen at økte frie inntekter er den viktigste faktoren for å kunne forbedre kvaliteten på velferdstjenestene.
Tre av fire svarer at omfanget av ulike lovfestede individuelle rettigheter eller pålagte plikter er håndterbart i stor eller nokså stor grad.
Så godt som ingen (0-1 prosent) svarer at flere statlige veiledninger om organisering og innhold i velferdstjenestene, økt statlig tilsyn eller sterkere individuelle rettigheter i lovgivningen, er viktig for å forbedre kvaliteten på velferdstjenestene.
Liten forskjell
Undersøkelsen tyder på at kommunenes størrelse har lite å si for ordførernes og rådmennenes oppfatning av kommunens forutsetninger for å løse velferdsutfordringene. På dette spørsmålet viser svarene liten forskjell mellom små kommuner med mindre enn 2.000 innbyggere og store kommuner med over 15.000 innbyggere. (©NTB)