Samfunn

Fra en av debattene under Norges Forsvarsforenings landsmøte. fra venstre: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet og generalsekretær Christian Bugge Hjorth, som ledet debatten.

Ønsker flere militærøvelser på norsk jord

Norges Forsvarsforening etterlyser «en samlet strategi» for å svare på det de mener er nye trusler. Både ekstra militære og sivile ressurser må til.

Publisert Sist oppdatert

I resolusjonen fra Norges Forsvarsforenings landsmøte pekes det på at «sektortenkning» i samfunnet ikke bare er lite optimalt, men at det også kan være farlig for landets sikkerhet.

– Vi trenger en overordnet strategi, men med individuelle planer og budsjetter for de aktuelle aktørene med Norges forsvar som det mest sentrale, skriver Forsvarsforeningen i en pressemelding.

Forenginen mener at dagens situasjon er mer kompleks enn det for eksempel den kalde krigen var, og lister opp det de mener er sentrale elementer i et nytt trusselbilde:

  • Hybrid krigføring hvor «fienden» opptrer som stedfortreder for fremmede makter som i Ukraina.

  • Fysisk terror utført av organisasjoner og bevegelser, men også enkeltindivider, som alle kan tenkes å operere på vegne av fremmede makter for å påvirke og destabilisere.

  • Cyberangrep fra forskjellige kategorier av aktører med varierende motiver. Alvorlighetsgrad spenner fra forsøk på å lamme sentrale samfunnsfunksjoner via spionasje til fordekt påvirkning av demokratiske prosesser.

  • Varm krig med utgangspunkt i forspill som beskrevet over, eller tradisjonelle konflikter som berører Norge eller allierte.

– Alt dette må motvirkes ved å få på plass en samlet strategi for beskyttelse av samfunnet, skrives det i en av foreningens resolusjoner fra landsmøtet.

Ønsker flere allierte på norsk jord

NATO er og blir en sentral brikke i norsk forsvarssammenheng. Samtidig mener Norges Forsvarsforening at spekteret av trusler rettet mot det norske samfunnet må ses i sammenheng med landets alliansepolitikk.

«Våre pågående aktiviteter innen terrorbekjempelse i Midt-Østen er en del av dette. Det samme gjelder deltakelse i NATO-styrker, for eksempel i Baltikum,» skriver foreningen. De mener et særlig viktig virkemiddel «i en periode med gjenoppbygging av norske styrker» er å på kort tid øke Norges militære og politiske troverdighet ved at allierte styrker regelmessig øver fra norske baser på rotasjonsbasis.

Foreningen mener at Norge kan tilby øvelsesforhold som få andre NATO-land kan tilby.

– Våre øvelsesområder er en ettertraktet ressurs og det er et norsk ansvar å sørge for nødvendig infrastruktur og tilrettelegging for slik virksomhet

Powered by Labrador CMS