Samfunn

SVEKKET UAVHENGIGHET: Å inngå en intensjonsavtale med et stort internasjonalt, kommersielt og kontroversielt selskap svekker vår uavhengig og troverdighet, advarer professor ved OsloMet.

OsloMet-ansatte kritiserer avtale med omstridt velferdskonsern

OsloMets samarbeidsavtale med det det kommersielle velferdskonsernet NHC Group kan svekke universitetets uavhengighet og troverdighet, advarer professor.

Publisert Sist oppdatert

Velferd.no skrev onsdag at OsloMet har inngått en avtale om samarbeid om forskning og utdanning med NHC Group, som er en av Nordens største kommersielle velferdsaktører.

Selskapene i konsernet driver virksomhet innen helse og omsorg, barnehager, barnevern og avlastning, drift av asylmottak, integreringstiltak og tolking.

OsloMet-ansatte kritiserer avtalen

Nå reagerer flere ansatte på at rektor Curt Rice har signert en intensjonsavtale med NHC Group, skriver nettmagasinet Khrono.

Et universitet skal være en fri og uavhengig institusjon.

— Dette er en avtale som kom overraskende på veldig mange, sier professor i barnehagepedagogikk ved OsloMet, Anne Greve, til Khrono.

– Jeg vet ikke hva avtalen innebærer, men det er nesten uinteressant. Et universitet skal være en fri og uavhengig institusjon. Å inngå en intensjonsavtale med et stort internasjonalt, kommersielt og kontroversielt selskap svekker vår uavhengig og troverdighet, sier Greve.

Les også: OsloMet inngår samarbeid med kommersielt velferdskonsern

Eierne bak NHC Group er de omstridte Adolfsen-brødrene som har blitt symbolet på det den politiske venstresiden kaller «velferdsprofitører», påpeker Khrono.

Konsernet har hovedkontor i Oslo, men har i tillegg til virksomhet i Norge også virksomhet i Sverige, Finland, Nederland, Tyskland og Polen. Konsernet oppgir på sine nettsider å ha til sammen over 10.000 ansatte.

Alle jeg har snakket med er opprørt og syns avtalen er veldig spesiell.

Er opprørt

I meldingen fra OsloMet der samarbeidsavtalen ble kjent, står det at fakultetene ved OsloMet «har vist engasjement for samarbeidet med NHC». Greve reagerer på den påstanden.

— Ingen jeg har snakket med har hørt om denne intensjonsavtalen før den ble lagt ut på ansattsidene. Ikke ansatte, fakultetsstyremedlemmer eller tillitsvalgte. Så jeg vil ikke si at avtalen er veldig forankret blant de ansatte og det har skapt stor uro. Alle jeg har snakket med er opprørt og syns avtalen er veldig spesiell, sier hun til Khrono.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto FORSVARER AVTALEN: OsloMet skal være et arbeidslivsnært universitet som skal samarbeide med private aktører, sier Per Martin Norheim-Martinsen, som er viserektor for forskning og utvikling ved OsloMet. (Foto: Sonja Balci / OsloMet)

Forsvarer samarbeid med private

I artikkelen på Velferd.no om samarbeidsavtalen, ble viserektor for forskning og utvikling, Per Martin Norheim-Martinsen, intervjuet. Han ble blant annet spurt om OsloMet har foretatt noen vurderinger knyttet til forskningens uavhengighet og mulige bindinger når man inngår samarbeid om forskning med en kommersiell aktør.

«OsloMet foretar alltid vurderinger knyttet til forskningens uavhengighet når vi inngår i forskningssamarbeid med enhver aktør, offentlige som private. Dette har vi rutiner for og bred erfaring med, blant gjennom vår omfattende oppdragsforskningsportefølje gjennom våre fire oppdragsforskningsinstitutter», svarte Norheim-Martinsen til Velferd.no.

OsloMet skal være et arbeidslivsnært universitet som skal samarbeide med private aktører.

Til Khrono sier Norheim-Martinsen at intensjonsavtalen med NHC Group har vært diskutert med ledelsen ved Fakultet for helsevitenskap og Fakultet for teknologi, kunst og design.

— Så registrerer jeg at lærerutdanningen også kunne vært inne i diskusjonen, men jeg må presisere at dette er en intensjonsavtale, som vi kan tre ut av på kort varsel om vi ønsker det. Det er ikke en avtale om konkret samarbeid, sier Norheim-Martinsen.

Viserektoren forsvarer samarbeid med private aktører.

— OsloMet skal være et arbeidslivsnært universitet som skal samarbeide med private aktører. Det er dessuten en villet politikk fra regjeringen, sier han til Khrono.

Powered by Labrador CMS