ous

OUS-leder uten handlefrihet

Når Olav Røise trekker seg som klinikksjef ved OUS, tyder det på at sykehuset premierer lojalitet og forsiktighet framfor å gi avdelingslederne større frihet til å løse problemer og lede slik de og deres nærmeste medarbeidere mener er best, skriver redaktør Magne Lerø.

Publisert Sist oppdatert

I en reportasje i Dagens Næringsliv (DN) lørdag, ble det hevdet at norske sykehus preges av en fryktkulktur. Om det er mer frykt på sykehusene enn andre steder, er ikke godt å si. Det er heller ingen grunn til å betvile at mange sykehusavdelinger preges av konflikter og uenighet som gjøre ansatte frustrerte og utrygge.

Olav Røise sluttet 1. januar som leder av klinikk for kirurgi og nevrofag ved Oslo universitetssykehus (OUS). Klinikken har et årlig budsjett på over to milliarder kroner og rundt 2500 ansatte.

I høst var avdelingen hard presset og enkelte avdelinger hadde inntil 12 prosent sykemeldte. Røise konkluderte med at det ikke kunne fortsette slik. Det ble laget en plan for økt aktivitet som baserte seg på at de opprettet 19 nye midlertidige stillingshjemler. Dette skulle finansieres ved redusert bruk av overtid og innleid hjelp. Han presenterte forslaget i et ni siders notat til ledelsen. De svarte med å hevde at han var illojal og ikke burde ha kommet med forslaget.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS