Samfunn

I oktober stanset tollvesen og politi to biler som hadde plukket opp fire syrere i Sverige som skulle bli kjørt til Oslo. Flyktningene ble tatt hånd om av Østfold-politiet før de blir videre transportert til Politiets utlendingsenhet i Oslo. De fire som kjørte de norske bilene ble anholdt og siktet for menneskesmugling

POD: Kun 27 personer har blitt bortvist som følge av skjerpet grensekontroll

Politidirektoratet har ingen samlet oversikt over hvor store ressurser den skjerpede grensekontrollen krever av politidistriktene. Nå vil regjeringen stramme inn ytterligere.

Publisert Sist oppdatert

Den skjerpede kontrollen ved landegrenser over hele Europa gjør at ytterst få asylsøkere finner vegen til Norge pr april 2016. Gjennom vinteren har norske myndigheter kun sett seg nødt til å vise bort 27 personer.

UDIs anslag for tilstrømmingen av asylsøkere resten av året ligger "mellom 5000 og 50.000." Den store usikkerheten har ført til store endringer i utlendingsloven. Blant annet åpner regjeringen for å fengsle "åpenbart grunnløse asylsøkere."

Det høyeste antallet asylsøkere som har ankommet Norge i løpet av en måned er 8666. Det skjedde i oktober 2015. I slutten av den påfølgende måneden innførte den norske regjeringen skjerpet grensekontroll, som medførte at alle reisende på tvers av landegrensen, spesielt inn i landet, måtte ha med seg gyldige identifikasjonspapirer/reisepapirer. Ordningen ble senest fornyet 15. mars 2016.

I mars 2016 søkte totalt 261 mennesker om asyl i Norge. I mellomtiden har kun 27 personer blitt bortvist fra grensen av norske myndigheter.

– Vi har en kunstig lav tilstrømming på grunn av grensekontrollen i Europa. I løpet av året kan den situasjonen være annerledes, og da kan vi få en helt annen tilstrømming, sa innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug da hun sammen med statsministeren la fram regjeringens nye forslag til endringer i utlendingsloven.

Blant forslagene var en ytterligere skjerping av grensekontrollen: "For å muliggjøre raske returer av personer med grunnløse asylsøknader foreslår regjeringen å oppheve visumfrihet for asylsøkere, og i stedet åpne for at de som hovedregel gis rett til innreise uten visum. Dette gir myndighetene adgang til å nekte innreise der det er på det rene at vilkårene for å nekte realitetsbehandling er oppfylt. Regjeringen foreslår også å innføre en adgang til å utvise utlendinger som to eller flere ganger er nektet realitetsbehandling av sin asylsøknad."

Ingen kostnadsoversikt

Politidirektoratet (POD) bekrefter ovenfor Dagens Perspektiv at de enkelte politidistriktene selv må omdisponere sine ressurser for å håndheve den skjerpede kontrollen, og at ingen ekstra bevilgninger har blitt gitt spesielt for å gjennomføre dette.

POD opplyser også at de ikke har en samlet oversikt over hvor store ressurser som brukes i sammenheng med grensekontrollen. De vet heller ikke hvor mange som ble avvist ved grensen til Norge før den skjerpede kontrollen ble iverksatt sent i november 2016.

Både Danmark, Sverige og Tyskland, samt en rekke land lenger sør i Europa, har skjerpet sin grensekontroll, eller stengt grensene fullstendig.

Powered by Labrador CMS