Samfunn

Koronakommisjonens leder Stener Kvinnsland kommer med til dels skarp kritikk i kommisjonens sluttrapport til statsminister Erna Solberg.

Riktig med inngripende smittevern 12. mars 2020 – men tiltakene var dårlig forberedt

Koronakommisjonens leder Stener Kvinnsland mener det var riktig å sette inn inngripende tiltak 12. mars 2020, fremfor å vente på mer kunnskap.

Publisert Sist oppdatert

– På det tidspunktet (12. mars) fantes det lite kunnskap om effekten av smitteverntiltak og det var stor usikkerhet om smittesituasjonen. Vurderingen vår er at det var riktig å ta en beslutning framfor å vente på mer kunnskap, sa koronakommisjonens leder Stener Kvinnsland på pressekonferansen onsdag.

Selv om kommisjonen mener det var riktig å sette inn tiltak, mener Kvinnsland at tiltakspakken var dårlig utredet og dårlig forberedt.

– Situasjonen var uoversiktlig, men tidspresset ble større enn det hadde trengt å bli. Folkehelseinstituttet varslet i slutten av januar om at epidemien ville komme til Norge, sa han.

– I midten av februar begynte Helsedirektoratet å diskutere muligheten for å stenge skoler og andre virksomheter. Vi mener direktoratet hadde hatt tid til å hente inn kompetanse fra andre sektorer og forberede tiltak. Prosessen og vurderingene fram til beslutningen om å sette inn «de mest inngripende tiltakene i Norge i fredstid» er ikke dokumentert skriftlig, fortsatte Kvinnsland.

Powered by Labrador CMS