Samfunn

Nyksund i Vesterålen.

Se, et norsk-russisk samarbeid som fungerer!

I kommunene utveksler man både ideer og folk mellom Norge og Russland.

Publisert Sist oppdatert

Gjennom det norsk-russiske Presidentprogrammet som er en utveksling mellom norske og russiske offentlig ansatte har 14 russiske byråkrater vært på utveksling i Norge. Til våren skal nordmennene dra østover.

Maria Karimova fra Mochegorsk dro til Vesterålen og ble intervjuet av lokalavisen VOL.

Karimova jobber med turisme og økonomi i kommuneadministrasjonen i Monchegorsk og har besøkt Sortland mange ganger også før utvekslingen.

– Jeg har lært masse om hvordan dere jobber, hvordan staten bidrar med midler og hvordan små kommuner støtter opp om og utivkler turistattraksjoner og reiselivbedrifter, sier hun til VOL.

Oppholdet skal resultere i en artikkel som skal publiseres i et tidsskrift i Russland.

Russerne kom til Norge i oktober for et tre uker langt opphold. Den første uken var det introduksjonsuke i Norge, med besøk hos blant annet hos Oslo kommune, Stortinget, NRK, Bellona, og den russiske ambassaden. I tillegg hadde de et introduksjonskurs om norsk kultur og arbeidsliv, for å bli forberedt på møtet med norsk arbeidsplasser.

Russerne kom fra Arkhangelsk, St. Petersburg, Moskva, Monchegorsk, Murmansk, Pasvik, Pskov og Yaroslavl. I utvekslingen dro de blant annet til fylkesmannen i Finnmark, Telemark fylkeskommune, Hordaland fylkeskommune, Troms fylkeskommune, Bergen kommune, Tromsø kommune, Trondheim kommune, Ullensaker kommune, Klima- og miljødepartementet, Nord-norsk reiseliv, WWF og Fridtjof Nansens Institutt.

Norge og Russland deltar i Presidentprogrammet som ble etablert i 2000. Russiske North West Institute of Management of the Presidential Academy of National Economy and Public Administration og KS samarbeider om organiseringen og implementeringen av programmet. KS har vært med fra starten av.

Powered by Labrador CMS