Samfunn

Statsminister Erna Solberg.

Solberg tilfreds med felles Schengen-styrke

Publisert Sist oppdatert

Statsminister Erna Solberg (H) er godt fornøyd med EUs nye grense- og kystvakt som snart skal kunne vokte Schengen-grensene.

– Jeg synes det er en bra løsning de har fått til. Det at man får en felles grensevakt til stede, gjør at vi styrker grensene, sier Solberg til NTB.

EU-landene og EU-parlamentet er på rekordtid blitt enige om å opprette en felles Schengen-vakt på rundt 1.500 personer til å bistå land som ikke klarer å håndtere grensene selv.

Det skjer etter at flyktningkrisen har vist store svakheter, spesielt i Hellas.

Norge

Norge deltar allerede i dagens grensebyrå Frontex i EU og kommer også til å bli en del av den nye kyst- og grensevakten. Den skal kunne gripe raskt inn dersom det trengs forsterkninger.

– I utgangspunktet får det ingen ting å si for Norge, annet enn at vi kan få forespørsler om å delta ved yttergrensene. Men vi har tenkt å holde det så ryddig i Norge at vi ikke trenger hjelp fra denne grensevakten. Vi klarer dette selv, sier Solberg.

Statsministeren understreker at Norge allerede bidrar ved grensene.

– Akkurat nå har vi den største båten i Frontex. Vi har bidratt med mye, men vil alltid vurdere bidragene og se hvor Norge har de beste ressursene å bruke, sier hun.

Tvang

Hvis et land som mister kontrollen over egne grenser, motsetter seg bidrag fra vaktstyrken, får de andre landene mulighet til å gjeninnføre midlertidig grensekontroll.

Det er en løsning Norge har vært med på å fremme i stedet for et opprinnelig forslag om at styrken skulle kunne sendes til land med grensetrøbbel selv om de ikke ønsket bistand.

– Dette er i tråd med hva vi ga innspill om på et tidlig tidspunkt. I stedet for å true med å fjerne det nasjonale ansvaret, har man andre sanksjoner til rådighet, sier Solberg.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS