Nyskaping
Uber starter med matlevering
Den beryktede taxitjensten Uber starter nå en ny tjeneste for rask levering av mat. Uansett hvor du er.
Uber er mest kjent som appen som gjør det mulig for hvermannsen å drive sin egen private taxibedrift. Man logger på appen og ser hvilken Uber-sjåfør som er nærmest. Problemet, ifølge taxinæringen, er at man åpner for mindre profesjonelle aktører.
Direktør i Konkurransetilsynet Christine B. Meyer er mindre skeptisk.
– Vi ønsker å fjerne begrensningene som dagens prisregulerte løyvesystem gir. Vi forslår derfor at alle som vil drive åpent og seriøst, skal få kjøre drosje, sa hun til Dagens Næringsliv i mars.
Mulighetene for Uber er mange. Når man først er i stand til å tilby en bil i løpet av fem minutter, er det nesten ikke grenser for hva man kan levere.
Nå melder nettstedet The Verge at Uber har pønsket ut en ny tjeneste: UberEats har allerede blitt testet i Los Angeles og Barcelona, og skal nå åpnes i New York og Chicago.
Det nye med UberEats er at man kan bestille mat direkte fra anerkjente restauranter direkte til der man er, om det så er på et gatehjørne direkte fra Uber-appen.
UberEats skal ha egne sjåfører, og lunsj vil koste et sted mellom 9 og 12 dollar, mens middag kommer på mellom 10 og 15 dollar med et tillegg på 4 dollar for kjøringen.
Omstilling av arbeidslivet
Fremveksten av modeller som Ubers, der selvstendig næringsdrivende erstatter ansatte, begynner allerede å påvirke det norske samfunnet.
Brochs-Haukedal er professor ved Institutt for strategi og ledelse ved Norges Handelshøyskole NHH. Han mener norsk arbeidsliv ikke er rigget for de store endringene som nå er på gang.
Her sier han at når forutsetningene for arbeidet endrer seg så dramatisk som det gjør nå, endrer det også hvordan vi forholder oss til det å arbeide og hvordan vi – som kunnskapsmennesker og individualister – foretrekker å organisere arbeidet vårt. En løsere tilknytning – gjerne i et arbeidsfellesskap – blir for stadig flere et attraktivt alternativ.
Også LO ser utvikling og prøver å komme den i møte.
– Vi er jo først og fremst en arbeidstakerorganisasjon, men ser at arbeidslivet er i endring. – Blant annet ser vi på muligheten for å organisere de som ikke er ansatt i en bedrift på ordinær måte. Det kan være frilansere eller selvstendige, sa LO-lederen til DagensPerspektiv her.
Nylige artikler
Norge, EU og Storbritannia enige om fiskeriavtale
EUs beslag av russiske midler: De Wever alene mot Kommisjonen – men vinner hjemme i Belgia
Økt oppmerksomhet uten politisk betydning
Monument-syndrom og offentlige bevilgninger
Så mange ledere er det i kommunen der du bor
Mest leste artikler
Regjeringen skroter lovfestet betalt ferie fra første arbeidsår: Akademikernes leder Lise Lyngsnes Randeberg er skuffet
Magne Lerø: Trump og EU: Forvirring rundt fredsplanen for Ukraina
Forsvarsmekanismer på arbeidsplassen: Hvordan ledere og ansatte lurer seg selv
Indre Namdal tester ny fastlegemodell: Kommunalt oppgavefellesskap i fokus
Vegard Einan i NHO Service og Handel: LOs søksmål om deltid truer den norske arbeidsmodellen