Samfunn

Åpner tilsynssak: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Varsler tilsyn med Westerdals

Kunnskapsdepartementet åpner tilsyn med Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology. – Vi vil være sikre på at alle lover og regler blir fulgt, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. 34 andre private fagskoler og høyskoler har rapportert for dårlig, og blir avkrevd mer informasjon.

Publisert Sist oppdatert

Private høyskoler som mottar statstilskudd, har ikke anledning til å ta ut utbytte eller på andre måter ta ut verdier fra skoledriften, verken til eierne eller andre nærstående. Ved Westerdals er det tidligere avdekket at skolen blant annet har tatt for mye skolepenger fra studentene. Nå vil departementet føre tilsyn ved skolen, skrever departementet i en pressemelding.

− Vi vil kontrollere om handel med varer og tjenester og finansielle transaksjoner blir gjort slik loven krever. Vi vil også se nærmere på om fusjoner og andre omorganiseringer er i tråd med lovens krav om at skoler som får statstilskudd ikke kan gi økonomisk utbytte, sier Røe Isaksen i en pressemlding.

Kunnskapsdepartementet varsler et bredt tilsyn, men det betyr ikke at det foreligger en konkret mistanke om lovbrudd for alle forholdene som skal undersøkes.

«Nærtstående aktører»

Dagens Westerdals ble opprettet gjennom en rekke transaksjoner og høyskolen har hatt handel med såkalt nærstående aktører. Derfor vil departementet se nærmere på det, heter det i pressemeldingen. Nærstående er definert som personer, virksomheter og andre typer organisasjoner som direkte eller indirekte har en relasjon til høyskolen på en måte som kan skape usikkerhet om handelen eller transaksjonen skjer på markedsmessige vilkår. Det kan for eksempel handle om husleie og drift og vedlikehold av bygg.

Rette opp feil

Kunnskapsdepartementet har fått kritikk for at tilsynet med private høyskoler og fagskoler ikke har vært gjennomført på en god nok måte, og det er nå opprettet en egen tilsynsenhet i departementet. Denne enheten skal nå føre tilsyn med Westerdals.

− Tilsynsenheten har fått tilført ressurser slik at vi skal kunne følge opp de private høyskolene og fagskolene bedre. Formålet er å finne ut om høyskolen følger reglene, slik at pengene kommer studentene til gode. Hvis vi avdekker feil, må disse rettes opp, sier kunnskapsministeren i pressemeldingen.

Tilsynsenheten har i første omgang bedt høyskolen om å levere en rekke opplysninger, med frist til 1. november, som skal danne grunnlag for tilsynet.


«Rapporteringen vi har fått er så mangelfull at vi ikke får gjennomført kontrollen på en skikkelig måte. Derfor varsler vi i dag 34 institusjoner om at de må gi oss ytterligere informasjon»

Krever bedre rapportering fra 34 skoler

Men det er ikke bare Westerdals som får «kjeft» av kunnskapsministeren. Ingen av de private fagskolene og høyskolene rapporterer fullt ut i tråd med kravene fra Kunnskapsdepartementet, heter det.

– Nå krever vi bedre rapportering, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Han varsler også gjennomgang av hvordan skolene handler, blant annet med selskaper i samme konsern.

− Rapporteringen vi har fått er så mangelfull at vi ikke får gjennomført kontrollen på en skikkelig måte. Derfor varsler vi i dag 34 institusjoner om at de må gi oss ytterligere informasjon, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Tilsynsenheten i Kunnskapsdepartementet har kontrollert om skolene har rapportert inn årsregnskap og årsrapport for 2015 slik departementet har bedt om.

− Det vi nå har gjort, er å sjekke om vi har all den informasjonen vi trenger for å følge opp om statstilskuddet og egenbetalingen fra studentene kommer studentene til gode, slik loven krever. Dessverre har vi ikke fått all informasjon vi har bedt om, sier Røe-Isaksen.

Tilsyn med Westerdals

Foto

I hardt vær: Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology. (Foto: NTB-scanpix.)

Dagens Næringsliv skrev høsten 2015 flere artikler om Anthon B. Nilsen-konsernet, som blant annet eier den private høyskolen Westerdals Oslo School of Arts Communication and Technology. Her kom det frem opplysninger som tydet på at den tidligere skolen Westerdals School of Communication, som er en del av den nye høyskolen, hadde mottatt statstilskudd for et utdanningstilbud som den ikke hadde godkjenning for.

Kunnskapsdepartementet krever tilbake 34, 8 millioner kroner i statstilskudd som skolen aldri skulle ha fått utbetalt, og utelukker ikke at det kan komme flere tilbakebetalingskrav senere. Departementet krever også 21 millioner kroner i erstatning fra høyskolen fordi elever har fått studiestøtte som de ikke hadde krav på. Departementet har anmeldt flere forhold ved Westerdals til Økokrim.

Kunnskapsdepartementet åpner nå i tillegg tilsyn med Westerdals, og ber blant annet om:

  • Beskrivelse av hvilke posisjoner eierne og deres nærstående har i de ulike selskapene i Anthon B. Nilsen-konsernet.
  • En beskrivelse av alle selskapstransaksjoner og fusjoner fra 2010 til 2016 i selskapsstrukturen rundt Westerdals Oslo School of Arts Communication and Technology.
  • Oversikt over omfanget av ulike typer transaksjoner, særlig transaksjoner med nærstående.
  • Beskrivelse for prising av intern handel mellom skolen og nærstående, inkludert prising av lån, leieavtaler, kjøp og salg m.v.
  • Kontrakter gjeldende mellom skolen og dens nærstående i perioden 2013-2015.
Powered by Labrador CMS