Nyskaping

Vil revolusjonere transport av sjømaten

Aktører innen sjømat og logistikk i Midt-Norge vil se på mulighetene for å flytte sjømaten over fra vei og bane til sjø.

Publisert Sist oppdatert

Et fat olje er som kjent nå mindre verdt enn en voksen laks. I uke fem var eksportprisen for fersk laks 51,27 kr/kg. Heldigvis er lakseeksporten bedre enn noen gang. Norge eksporterte sjømat for 6,7 milliarder i januar. Det var en økning på over 1 milliard kroner eller 18 prosent sammenlignet med januar i fjor.

Enkelte har spådd at vi kommer til å eksportere veldig mye mer sjømat i fremtiden. Faktisk er det pekt på at eksporten skal seksdobles innen 2050.

Men måten eksporten foregår har ikke endret seg på 20 år. Det er fortsatt vogntog som er den foretrukne transportmetoden.

– Med en forventing til en seksdobling av sjømatproduksjonen de neste tiårene, har vi dessuten en utfordring når det gjelder kapasitet og standard på norske veier. Bæreevnen er allerede passert flere steder, sier regiondirektør Roar Melum i Norsk Lastebileierforbund i Trøndelag i en pressemelding.

Nord-Trøndelag Havn Rørvik IKS skal sammen med samarbeidspartnere i sjømatnæringen, transportører og Kysthavnalliansen avholde en egen konferanase i mars der fremtiden sjømateksport skal være tema.

Nå vil de teste ut eksport av fersk sjømat til Europa med båt.

– Flytter vi halvparten av dagens eksport over til kjøl, vil det bli 13.000 laksetrailere færre på norske veier. Dette tilsvarer mer enn 15.000 tonn CO2. Samtidig vil det redusere antall trafikkulykker, mener havnedirektør Paul Ingvar Dekkerhus i Nord-Trøndelag Havn Rørvik IKS.

Testen er en del av satsingen på å få mer gods over fra veiene og på sjø og bane. Men i dette tilfelle er det altså mest snakk om å åpne enda en transportrute i tillegg til de eksisterende, i hvert fall dersom sjømat-eksporten virkelig skal seksdobles de neste 34 årene.

– Eksport av sjømat på kjøl er bra for miljøet og bra for trafikksikkerheten. Dessuten er det viktig for sjømatnæringen at vi får opp nye logistikkløsninger med kapasiteter til å håndtere fremtidig vekst, sier stortingsrepresentant Lisbeth Berg-Hansen (Ap). Som fiskeri- og kystminister i Stoltenberg II-regjeringen la hun fram strategien «Mere gods sjøveien» og fikk gjennomslag for en gods på sjø-satsing til 3 milliarder kroner i gjeldende Nasjonal Transportplan.

Powered by Labrador CMS