Nyskaping

Administrerende direktør i Abelia Øystein Eriksen Søreide.

- Ingen er tjent med en byråkratisk mastodont der alle tenker likt

Abelia-sjef Øystein Søreide Eriksen er klar for et bedre fungerende virkemiddelapparat.

Publisert Sist oppdatert

Fredag kom den store gjennomgangen av systemet med mange til dels radikale forslag til endringer.

– Konsulentene i Deloitte har tenkt mange kloke tanker, nå må politikerne gjøre gode handlinger. Næringsministeren har kalt dette et av sine viktigste politiske prosjekter. Det synes jeg er en god beskrivelse, sier han.

Søreide Eriksen synes forslaget om å bruke Innovasjon Norge for samle og koordinere kan være et godt grep, så lenge behovet for fleksibilitet ivaretas.

– Ingen er tjent med en byråkratisk mastodont der alle tenker likt. Det er et oppdrag Innovasjon Norge kan løse godt, men det kommer ikke av seg selv, sier han.

Abelia-sjefen mener man har prioritert de riktige prinsippene i analysen.

– Det er et viktig og riktig prinsipp å sortere innovasjonsvirkemidlene langs aksen forskningsbaserte innovasjon – forretningsbasert innovasjon siden det er snakk om ganske ulike dynamikker, sier Søreide Eriksen.

Flere underbruk Abelia har gått dypere ned i materien.

Styreleder i Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge (FIN) Anders Haugland er ikke helt fornøyd.

– Det store spørsmålet som bør stilles, er om anbefalingene vil føre til et slankere virkemiddelapparat, hvor en større andel av pengene kommer raskere i arbeid i næringslivet. Et mål for redusert størrelse gjennom forenkling burde vært målsatt. Å legge Siva som en divisjon under Innovasjon Norge mener vi kan bli utfordrende. Siva forvalter de indirekte virkemidler på en effektiv og ubyråkratisk måte. Vi tror dette best lar seg opprettholde om Siva fortsetter å stå på egne bein, sier Haugland på Abelias nettsider.

Han tror videre at man ved å legge klyngeprogrammet, inkubatorprogrammet for vekstbedrifter og Norsk Katapult til Siva, vil bidra til å gjøre det enklere å utvikle større og mer slagkraftige satsinger.

Trine Ellingsen er daglig leder i FIN. Hun er fornøyd med forslaget om å satse mer på klyngene.

Samtidig synes hun det er krevende at det forblir en uavklart arbeidsfordeling mellom innovasjonsselskapene og Innovasjon Norge.

– Vi mener at det må være fylkeskommunene som skriver oppdragsbrev og bevilger penger på regionalt nivå. Hvem som gjør hva vil da bli bestemt av regionenes prioriteringer, sier hun.

Powered by Labrador CMS