Samfunnsansvar

Den norske gjeldsveksten økte mindre enn forventet

Nordmenns gjeld, sentralbankens store hodepine, fortsetter å øke. Men veksten falt overraskende mot slutten av 2016, ifølge nye tall fra SSB.

Publisert Sist oppdatert

Økningen i norsk innenlandsk bruttogjeld de siste tolv månedene, fram til november i fjor, var 4,8 prosent - ned fra 5 prosent måneden før, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå.

Totalt var gjelden 5.128 milliarder kroner ved utgangen av november.

Gjeldsveksten var svakere enn ventet i både kommuneforvaltningen og husholdningene, mens den var uendret i ikke-finansielle foretak.

Overrasket

Av totalen utgjorde husholdningenes innenlandske bruttogjeld 3.053 milliarder kroner, med en tolvmånedersvekst på 6,1 prosent, ned fra 6,3 prosent i oktober.

Blant aktørene som lot seg overraske av tallene var Handelsbanken, ved økonom Halfdan Grangård. Selv anslo de en samlet oppgang til 5,1 prosent.

Spesielt er den svake kredittveksten i husholdningene overraskende, mener han. Det betyr imidlertid ikke at sentralbanken kommer til å slutte å bekymre seg over den høye gjelden som befinner seg i norske husstander.

– Selv om gjeldsveksten i husholdningene var på den lave siden av NBs forventninger, vil de nok fortsette å bekymre seg for at prisveksten i boligmarkedet vil lede til økt gjeldsvekst lengre frem, skriver Grangård.

I Pengepolitisk rapport fra desember anslo sentralbanken en årsvekst i husholdningenes gjeld på 6,4 prosent i fjerde kvartal. For at anslaget skal treffe må gjeldsveksten i husholdningene øke fra 6,1 prosent i november til 6,4 prosent i desember, melder Handelsbanken.

Kredittindikatoren K2 er et viktig verktøy for Norges Bank når styringsrenten settes.

Powered by Labrador CMS