Samfunn

Statsminister Erna Solberg avsluttet mandag Kina-besøket med å møte president Xi Jinping i Folkets store hall i Beijing mandag

Norge gjenopptar frihandelsforhandlinger med Kina

– Det ligger an til et tettere samarbeid mellom kinesisk og norsk næringsliv på en rekke områder, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Publisert Sist oppdatert

Under det norske statsbesøket i Kina ble det klart at de to landene gjenopptar forhandlingene om en frihandelsavtale senest etter sommeren.

– Jeg er glad for at Kina og Norge nå har avtalt at neste forhandlingsrunde om en frihandelsavtale vil skje innen fem måneder. Det er dette vi håpet på. Det er svært viktig for næringslivet, sier næringsminister Monica Mæland (H) som sammen statsminister Erna Solberg er på statsbesøk i Kina.

Mæland og den kinesiske visehandelsministeren Ziyying Futo signerte også en avtale om å gjenoppta faste møter i den norsk-kinesiske økonomiske kommisjonen.

– Viktig handelspartner

Næringsministeren er i Beijing sammen med en rekordstor delegasjon fra norsk næringsliv. Totalt 240 representanter fra til sammen 120 norske bedrifter er på plass i Beijing i forbindelse med statsminister Erna Solbergs offisielle besøk til Kina.

Statsministeren, næringsministeren og utenriksminister Børge Brende besøker både Beijing og Shanghai. Mandag møter statsministeren Kinas president Xi Jinping.

– Kina er en handelspolitisk stormakt og en svært viktig handelspartner for Norge. Norge og Kina er begge tjent med globalisering og frihandel. Økt næringslivssamarbeid vil styrke norsk økonomi, sier næringsminister Mæland.

Mye å lære om miljø

Kineserne er opptatt av den nye delingsøkonomien, sosiale rettigheter og forhold i arbeidslivet mer generelt.

Samtidig har Norge mye å lære av kinesernes satsing på miljøteknologi og klimaløsninger. Kina spiller en nøkkelrolle ved den globale grønne omleggingen som er underveis, skriver NHO i en pressemelding.

– Interessen fra kineserne er meget stor. Det var nær tusen deltagere fra kinesisk næringsliv og 70 kinesiske journalister tilstede, skriver NHO.

Eksporten av norsk sjømat har lenge vært hemmet av strenge kinesiske krav til veterinærkontroll av norsk sjømat.

– Derfor er det fint at vi nå fikk beskjed om at de rett over påske sender Kinas øverste leder for veterinærmyndighetene til Norge for å åpne lakseimporten fra Norge. Nå kan vi nærme oss den sterke posisjonen vi hadde inntil 2010 da blant annet fersk norsk laks utgjorde hele 94 prosent av markedet, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Flere kinesiske turister

Skogen Lund har også store forventninger til samtaler om reiseliv.

– Framover mot 2020 venter vi en årlig økning av antall kinesere på 20 prosent. I tillegg går kjøpekraften til hver enkelt kineser i været. Vi vet at kinesiske turister særlig etterspør ren natur, orden, god digital infrastruktur, godt rutenett og et effektivt samfunn. Alt dette er til fordel for Norge, sier Skogen Lund.

Eksporten til Kina totalt sett vil trolig følge utviklingen de siste årene der økningen har vært dobbelt så høy som vår øvrige eksport. Dette vitner om Kinas voksende betydning i verdenshandelen.

– Særlig spennende er ønsket fra begge land om å gjenoppta frihandelsforhandlingene som ble avbrutt i 2010. Siden da har Kina har gjennomgått en rivende utvikling og er i ferd med å bli verdens største økonomi, sier Skogen Lund.

Inviterer kong Harald på statsbesøk

Kong Harald er invitert på statsbesøk til Kina. Besøket kan skje høsten 2018, hvis det passer for kinesiske myndigheter da, opplyser statsminister Erna Solberg, ifølge NTB.

Det ble klart da Erna Solberg møtte Kinas president Xi Jinping i Beijing mandag. Det jobbes nå for å finne en dato som passer begge parter, og kongehuset har signalisert at høsten 2018 passer.

I sin gratulasjon til kongens 80-årsdag i februar skrev Kinas president "velkommen til Kina".

– Jeg har den store ære å overbringe personlige hilsener fra kong Harald. Han satte stor pris på dine hilsener på sin 80-årsdag. Han er glad for å akseptere din invitasjon om å komme på statsbesøk til Kina, sa Solberg til Xi.

Kongeparet besøkte Kina for 20 år siden, høsten 1997. I sin tid som kronprinspar besøkte også Harald og Sonja landet tolv år tidligere.

Samtalene med presidenten er avslutningen og høydepunktet på Solbergs fire dager lange besøk til Kina. Besøket er det første norske statsministerbesøket til Kina på ti år.

Besøket til Kina kom i stand etter at forbindelsene mellom Norge og Kina er normalisert etter seks års frys i den politiske kontakten.

Powered by Labrador CMS