Samfunn

Feilregistrering av at pasienter står på utredning når de egentlig skal behandles kan miste dem plass på ventelister og retten til å få behandling i utlandet.

Pasienter mister rettigheter når leger taster feil

Pasienter kan forsvinne ut av ventelister og miste rett til behandling dersom legen overser et felt i journalen.

Publisert Sist oppdatert

Den nye pasientrettighetsloven fra i fjor gir pasienter rett til utredning eller behandling innen en viss dato. Ifølge TV 2 er det likevel nesten ingen pasienter som får denne behandlingsretten, noe som skal skyldes at legen overser feltet i journalen der det avgjøres hvilken rettighet pasienten skal ha.

På mange av landets sykehus er feltet forhåndsutfylt med utredningsrett, og dersom legene ikke endrer dette, mister pasientene rett til behandling innen en frist. Samtidig mister pasientene retten til å få behandling på et annet sykehus eller i utlandet gjennom Helfo dersom sykehuset ikke klarer å tilby behandling innen fristen.

– Nå har vi gjort en vurdering av hvordan rettighetene til pasientene kan påvirkes av denne registreringspraksisen, og det vi finner da når vi vurderer det, det er at registreringspraksis i DIPS det kan få konsekvenser for hvilke rettigheter pasientene kan hevde, sier divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet.

Powered by Labrador CMS