Samfunn

MISNØYE: Misnøyen brer seg i Venezuela. Den øker blant soldatene, og er også i ferd med å spre seg til deler av den politiske eliten.

Tidligere minister frykter full borgerkrig

En tidligere innenriksminister og generalmajor i hæren sier at regjeringen i Venezuela er i ferd med å miste kontrollen som følge av de landsomfattende protestene. Eneste mulighet er å skrive ut nyvalg, mener han.

Publisert Sist oppdatert

Landsdekkende protester sprer seg og president Nicolás Maduro mister kontrollen.

– Risikoen for borgerkrig øker dag for dag, sier Miguel Rodríguez Torres til Wall Street Journal. Den pensjonerte venezuelanske generalen var for få år siden ansvarlig for å slå ned den siste bølgen av uro som rammet Venezuela for tre år siden.

Les mer:

– Denne gangen ser vi mye større folkemasser som protesterer i alle de store byene. Det skjer også i arbeidsklassens nabolag, som en gang støttet regjeringen, sier Rodríguez Torres. Han også innenriksminister i 2013 og 2014.

– President Maduro må begynne å forhandle om valgdatoer nå, for å unngå å kaste landet inn i anarki, legger han til.
Rodríguez Torres uttalelser kommer kun få dager etter at riksa1998.dvokat Luisa Ortega kritiserte regjeringens undertrykkelser, og forsterker dermed det økende presset Maduro og regjeringen fra den venezuleanske eliten og tidligere medlemmer av regjeringsapparatet.

Vi kan ikke tenke på å redde chavismen nå. Vi må redde landet

Misnøye blant soldatene

53 år gamle Rodríguez Torres, sier at toppoffiserene i hæren fortsatt nok er lojale til Maduro, men hevder at det er voksende misnøye blant de vanlige soldatene, som selv blir hardt rammet av den økonomiske krisen.

– Det som skjer ute i samfunnet, skjer også inne blant de væpnede styrkene. Soldatene lider fordi de ikke kan få medisiner, og fordi de ikke har nok penger til mat.

Rodríguez Torres sier til Wall Street Journal at Maduro sparket ham fra regjeringen i slutten av 2014, etter at han kritiserte presidentens håndtering av økonomien.
Han har siden grunnlagt sin egen politiske bevegelse – «Den brede bevegelsen» – for å opponere mot Madusos chavister.
– Vi kan ikke tenke på å redde chavismen nå. Vi må redde landet, sier Rodríguez Torres.

Powered by Labrador CMS