Samfunn

Statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, helse- og omsorgsminister Bent Høie under en pressekonferanse i forbindelse med Høyres landsmøte.

Vil ha etterutdanning tilpasset fremtidens arbeidsliv

Livslang læring skal opp på Høyres landsmøte.

Publisert Sist oppdatert

Høyres landsmøte skal ta stilling til hvorvidt det er behov for å utvikle og forbedre et system for etterutdanning som er tilpasset fremtidens arbeidsliv.

Det betyr i så fall et system som kan kombineres med å stå i en ordinær, full stilling. Noe som er vanskelig i dag.

Ifølge forslaget kan dette gjøres i samarbeid mellom fagskoler, høyskoler, universitet og partene i arbeidslivet.

I Høyres partiprogram for 2017 til 2021 heter det partiet vil at det skal bli enklere å tilegne seg ny kunnskap og kompetanse mens man er i jobb, men det er ikke konkretisert utover det.

Et vedtak kan dermed gi arbeidet med livslang læring etterlengtet vind i seilene.

Andre sider ved kompetansepolitikken står også på agendaen. Blant annet et forslag om å kartlegge hvordan kompetansepolitikken fungerer i offentlig sektor.

Storresolusjoner førende for politikken

Arbeidsliv er ikke det temaet som har fått mest oppmerksomhet i forkant av Høyres landsmøte.

Den æren går til bioteknologi hvor frontene er steilere og de mulige politiske konsekvensene tydeligere.

Men som en såkalt storresolusjon, skal det som statsminister Erna Solberg kaller landets viktigste politiske verksted nå vedta en rekke punkter som handler om kvalifisering til arbeid og inkluderende tiltak.

Landsmøtet skal ta for seg fire storresolusjoner, digitalisering, bioteknologi, grønn vekst og arbeidsliv. Voteringen om arbeidsliv skal foregå på søndag.

Resultatene fra voteringen vil ikke endre Høyres partiprogram, men det vil være førende for politikken fremover.

Arbeidsliv på dagsorden

Allerede i introduksjonen slår Høyre fast at arbeidslinjen må ligge fast. Og under headingen Arbeid er inkludering heter det at Høyre mener det er viktig å ha en tilknytning til arbeidslivet hele livet.

Oppskriften for å få flere i arbeid er satsing på kvalifisering og å innrette ytelser slik at arbeid, aktivitet og utdanning lønner seg. Samtidig skal eldre med god arbeidsevne få stå lengre i jobb dersom kan og vil delta i arbeidslivet.

Så langt er ikke dette noe som skiller seg merkbart ut fra programmene til andre store norske partier.

Satser på kommunene

I forslaget går frem at Høyre fortsatt er mest komfortable med å la kommunene spille en viktig rolle i arbeidet.

Høyre-styrte kommuner skal ha en plan for kompetanseutvikling for sine ansatte, heter det. Et forslag går ut på at kommunene bør vurdere å samlokalisere introduksjonsprogram, voksenopplæring og NAV, for å sikre bedre samspill og fleksible tilbud til deltakerne.

Powered by Labrador CMS