Samfunn

Sommeren 2016 gjennomførte militære i Tyrkia i mislykket kuppforsøk mot president Recep Tayyip Erdogan.

Antallet tyrkiske asylsøkere har steget etter kuppforsøket i landet

Av de 2654 asylsøkerne som kom til Norge i fjor, var tre av ti fra Tyrkia, viser nye tall fra Utlendingsdirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

Det er tredje år på rad hvor antallet asylsøkere ligger omtrent på dette nivået. I 2016 kom det 3460 asylsøkere og i 2017 kom det 3560, men disse tallene inkluderer henholdsvis 257 og 1252 relokaliserte asylsøkere, som Norge hentet i Hellas og Italia.

– Det kan se ut som asylankomstene har stabilisert seg på et betydelig lavere nivå enn årene før 2015. Da kom det mellom 9000 og 12.000 asylsøkere per år, sier UDI-direktør Frode Forfang i en pressemelding fra UDI.

I tildelingsbrevet til UDI i fjor ble hovedmålet om en «helhetlig og konsekvent innvandrings- og flyktningpolitikk» erstattet med en ny hovedprioritering: «Norge skal motta færre asylsøkere uten beskyttelsesbehov».

Markant økning

Av de asylsøkerne som kom i fjor, var 29 prosent fra Tyrkia (765 personer), 419 fra Syria og 241 fra Eritrea.

– Antall asylsøkere fra Tyrkia har steget etter kuppforsøket sommeren 2016. Det har vært varierende fra måned til måned, men det var en markert økning fra sommeren i fjor og ut året, sier Forfang.

Det kom 159 enslige mindreårige i fjor, noe som utgjør 6 prosent av alle asylsøkere. Blant denne søkergruppen kom til sammen sju av ti fra Syria, Afghanistan og Eritrea.

I tillegg til de 2654 ordinære asylsøkerne, fikk UDI inn søknader fra 399 personer som tidligere hadde kommet som enslige mindreårige, om fornyet behandling etter midlertidige bestemmelser.

Åtte av ti «oktoberbarn» fikk opphold

Etter en ny vurdering etter nye kriterier har 78 prosent av «oktoberbarna» fått opphold. UDI er nå ferdig med å behandle disse sakene.

Av de 137 personene som oppfylte Stortingets krav til ny saksbehandling, har 106 fått innvilget opphold på grunn av sterke menneskelige hensyn.

Av de 106 har 104 ikke lagt fram identitetsdokumenter som kreves. De har derfor fått en tillatelse som kan bli fornyet hvert år fram til de har levert pass som bekrefter identitetsopplysningene.

Imellomtiden gir denne tillatelsen ikke grunnlag for familiegjenforening eller permanent oppholdstillatelse.

Én har fått opphold av beskyttelsesgrunner og 15 søknader er blitt avslått. 15 saker er også blitt henlagt underveis da søkeren enten ikke møtte opp eller trakk søknaden.

262 avvist

Da søknadsfristen gikk ut i mai 2018, hadde 399 personer søkt. 262 ble avvist ettersom de ikke oppfylte Stortingets krav.

Åtte søkere har blitt avvist underveis i saksbehandlingen da de hadde fått lovlig opphold i Frankrike. 91 personer søkte etter at fristen gikk ut. De har også fått søknadene sine avvist.

Majoriteten av de søkerne som UDI har avvist, er fra Afghanistan, men det har også kommet søknader fra noen titalls personer fra Eritrea og Etiopia. Personer fra Iran, Syria og Pakistan har også søkt.

Alle de som hadde rett på ny behandling, kommer fra Afghanistan. UDI har totalt hentet 18 afghanere til Norge.

Powered by Labrador CMS