Samfunn

Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, er ikke overveldende imponert over det rødgrønne byrådets digitaliseringsprosjekt Origo.

Et gufs fra 70-tallet

Ullent, nakent, vagt og veldig, veldig dyrt. Det er dommen Oslo-byrådets digitaliseringssatsing får fra opposisjonslederen i bystyret.

Publisert Sist oppdatert

Gruppeleder for Høyre i Oslo bystyre, Eirik Lae Solberg er svært langt fra imponert over Robert Steen og det rødgrønne byrådets digitaliseringsprosjekt Oslo Origo.

– Det er fare på ferde når byrådets digitaliseringsansvarlige, Robert Steen, begynner å se på seg selv som en konkurrent til Amazon, Google og Facebook, sier han.

Lae Solberg synes det nærmest er uforståelig at byrådet ønsker å gjøre nesten all IKT-utvikling i kommunen selv, og dermed bygge opp et svært IKT-miljø internt i kommunen. Som høyremann, og også tidligere kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge, mener Lae Solberg at kommunen i mye større grad bør la private aktører ta seg av teknologiutviklingen.

– At Steen og Ap er så redde for private selskaper, viser at de henger igjen i 1970-tallet, da det offentlige skulle styre og drive med alt. Også på IKT-området ønsker de nå altså å rendyrke at det offentlige skal gjøre ting helt på egenhånd. Dette kommer til å føre veldig galt av sted, mener Oslo Høyre-toppen.

Ifølge Eirik Lae Solberg bør Oslo kommune ta i bruk den kreative kompetansen som finnes i privat sektor.

– Det gir løpende konkurranse om oppdrag, noe som igjen fører til mangfold og innovasjon.

Digital bakevje

Lae Solberg understreker at det i årene som kommer vil være svært viktig at det offentlige, og også Oslo kommune, har høykompetent bestillerkompetanse, som kan holde styr på konsulenter og som vet hvilke behov kommunen har. Men at kommunen skal utvikle, drifte og vedlikeholde digitaliseringen av kommunale tjenester og alle kommunens IKT-systemer, mener opposisjonslederen er en totalt feilslått politikk.

– Dette kommer til å henvise Oslo til en digital bakevje.

I tillegg til at det er dyrt å drive teknologiutvikling, vil kommunen måtte bruke store ressurser bare på å vedlikeholde egne systemer, framhever han.

Ifølge Lae Solberg bør man ta i bruk standard programvare, og heller tilpasse den ved behov. – Slik Steen & co tenker, risikerer vedlikeholdsproblemet å vokse seg stort og veldig dyrt. For uansett hvor stort IKT-miljø Oslo kommune bygger opp internt, vil det alltid bli for smått i en moderne digital verden der utvikling skjer i rekordfart. Kommunen vil alltid være på etterskudd.

– De sier de ikke vil la konsulentene styre digitaliseringen av Oslo, men det Steen gjør i praksis er å bygge opp et gedigent og permanent internt konsulentprosjekt, hevder Lae Solberg, som er nådeløs i sin dom over Oslo Origo-prosjektet:

– Arbeiderpartiets og Robert Steens Origo-prosjekt fremstår som keiserens nye klær. Det er pompøst, nakent og ullent.

Dette er et gufs fra 70-tallet som jeg trodde vi var ferdige med

Skakkjørt

– I vårt alternative budsjett har vi kuttet bevilgningene til Origo fordi vi mener denne satsingen er et stort feilgrep, fortsetter Lae Solberg. – Det byrådet burde bidra med, er å gjøre kommunale tjenesteplattformer tilgjengelig for private leverandører. Oslo kommune burde invitere private til å benytte offentlige grunndata til å utvikle nye tjenester.

Dessuten kaster byrådet vrak på noe som har fungert veldig bra, mener Lae Solberg. Han viser til Oslos program for elektroniske tjenesterprosjekt – et IKT-program som ble initiert og utviklet av det forrige byrådet, da Lae Solberg hadde Robert Steens jobb som finansbyråd, men videreført av de rødgrønne. Fram til nå.

Dette prosjektet hadde gode resultater, understreker Lae Solberg, og slår i bordet med en evalueringsrapport som blant annet sier at «programmets samlede gevinstpotensial er estimert til 3,1 milliarder.

– Men dette prosjektet har Ap-byrådet altså lagt ned og inn i Oslo Origo-prosjektet.

Til Dagens Perspektiv sier Robert Steen at programmet for elektroniske tjenester i praksies fungerte som «en slags sentral» som formidlet konsulenttjenester rundt i kommunen. Lae Solberg mener «finansbyråden med dette er overraskende kunnskapsløs om resultatene til programmet som ble startet av det borgerlige byrådet og som han selv valgte å videreføre i tre år».

– Programmet lanserte 200 nye digitale tjenester, leverte nesten en milliard i gevinster for kommunen og mer enn to milliarder i gevinster for innbyggerne før Ap-byrådet la det ned. Resultatene til Aps Origo-prosjekt er foreløpig helt fraværende utover 80 nye kommunalt ansatte. Steen er dessuten respektløs overfor kommunens egne ansatte, både de i hans egen byrådsavdeling og ansatte i andre deler av kommunen som har jobbet hardt for disse resultatene, når han nå kaller dem for en «formidlingssentral», sier Eirk Lae Solberg.

Rent konkret har byrådet kuttet investeringene i elektroniske tjenester med 100 millioner i 2019 og i 2020. Samtidig bygges det altså opp et eget utviklermiljø i Origo. Også investeringer i teknologiutvikling skal altså kommunen gjøre selv nå. Det vil gi digitaliseringen lavere fart og dårligere resultater.

– Dette er et gufs fra 70-tallet som jeg trodde vi var ferdige med.

– Det er frustrerende å sitte maktesløs å se på at digitaliseringsprosjektet i Oslo kommune nå blir skakkjørt av Ap-byrådet. Det er heldigvis bare åtte måneder til kommunevalget.

Powered by Labrador CMS