Samfunn

Eigir Olsen Solberg (17) og Shan Hansi Faraj Fath (17) sikret seg sommerjobb hos Capgemini.

– Vil være med å påvirke utviklingen

Elevene Shan Hansi Faraj Fath (17) og Eigir Olsen Solberg (17) sikret seg sommerjobb hos Capgemini under et arrangement om kunstig intelligens og robotisering.

Publisert Sist oppdatert

I dag har hver enkelt av oss har samme har samme mulighet for å lykkes innenfor teknologi. Skyteknologi gir oss alle muligheten til å bruke ny teknologi på en måte som tidligere ikke var mulig.

Tidligere var dette kun forbehold de største aktørene g de som hadde best økonomi. Nå kan de som har den smarteste ideen og som klarer å snu seg rundt først, lykkes – både nasjonalt og globalt.

På nettverkstyre økonomi, finans- og virksomhetsstyring, Econas arrangement om etiske utfordringer og muligheter ved kunstig intelligens og robotisering, ble elever fra flere videregående skoler i Oslo invitert.

På slutten av arrangementet fikk Eigir Olsen Solberg fra Elvebakken videregående skole og Shan Hansi Faraj Fath fra Oslo Katedralskole tilbud om sommerjobb i teknologiselskapet Capgemini.

– Jeg har vært på jakt etter sommerjobb, så det å vinne det var midt i blinken for meg, sier Shan.

Skummelt, men spennende

Shan Hansi Faraj Fath syns det var gøy å høre om fremtidige muligheter innenfor teknologi, men legger også til at det selvsagt er skummelt å høre at roboter kan over menneskers jobber.

– Samtidig er det spennende at vi kan være med på å påvirke utviklingen, sier hun.

Om ett år skal hun selv begynne å studere og da er det IT som står øverst på ønskelisten. En dag ønsker hun å bli dataingeniør.

Det er spennende å se alt man kan bruke den nye teknologien til

– Jeg synes noe av den nye teknologien kan virke skummelt, men samtidig er jeg interessert i roboter og vil vite hvordan de blir utviklet. Vil de noen sinne utvikle følelser og overta verden? Det er jo mange som sier det i dag.

Trygt å studere IT

Begge elevene er enige om at den nye teknologien kommer med en del ulemper. Som for eksempel måten bildegjenkjenning blir brukt på i Kina.

– Det er ikke helt ideelt, sier Eigir.

Han er fremdeles usikker på hva han skal studere, men tror det vil komme mange jobber innenfor IT.

– Det er ikke akkurat et feil valg man kan ta. Det er en ganske trygg vei å gå.

Selv tar han daglig i bruk tjenester som benytter seg av kunstig intelligens som Netflix, sosiale medier og YouTube.

– Det er spennende å se alt man kan bruke den nye teknologien til. Kunstig intelligens er noe som kommer til å bli mer og mer integrert i samfunnet vårt. Tesla og selvkjørende kjøretøy virker som en spennende teknologi, sier han.

Powered by Labrador CMS