Samfunn

Bilistene betaler over 12.000 kroner per tonn CO2

Det er 40 ganger mer enn kvoteprisen i EU og har fått fart på norske utslippskutt. I forslaget til statsbudsjett kuttes bilistenes karbonpris med 2000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Å sette en riktig pris på utslipp anses som et av de viktigste klimatiltakene man har.

Det finnes utallige beregninger på hvilken CO2-pris som vil være nødvendig for å få nok utslipp og samtidig stimulere utslippsfrie alternativer. De fleste peker på at den i hvert fall må opp fra dagens nivå.

En analyse utført av SSB tidligere i år konkluderte med at utslippsprisen må opp til mellom 3000 og 3500 kroner per tonn for å gi kutt på 5,6 millioner tonn i ikke-kvotepliktig sektor som ble skissert i Klimakur 2030.

I Klimakur 2030-rapporten var det listet opp en rekke tiltak som man hadde beregnet ville koste 1500 kroner per tonn CO2.

En analyse utført av TØI viser at prisen på CO2 er svært høy innen biltrafikken. Det er forsker Lasse Fridstrøm ved instituttet som har stått for rapporten. Han viser at avgiftsvirkemidlene i veisektoren, dersom de blir oversatt til karbonpriser, innebærer en CO2-pris på 12.000 kroner.

Prisen på en CO2-kvote i EUs kvotesystem er for tiden på 284 kroner per tonn. Med andre ord betaler norske bilister over 42 ganger mer.

De viktigste CO2-graderte avgiftene på personbiler er engangsavgiften, momsen, drivstoffavgiften, bompengene og den såkalte trafikkforsikringsavgiften.

I rapporten skriver Fridstrøm at dersom man ser på den økonomiske skaden som påføres samfunnet fra CO2-utslipp, betaler bilistene trolig mer enn det optimale avgiftsnivået.

Mindre for tungtransporten

For varebiler er den tilsvarende CO2-prisen over 5.000 kr per tonn, og for tunge lastebiler minst 2.000 kr per tonn.

Fridstrøm kommenterer at de relativt lavere prisene på CO2-utslipp fra varebiler og lastebiler forklarer hvorfor elektrifiseringen går vesentlig tregere på det området.

I forslaget til statsbudsjett er CO2-avgiften på drivstoff økt fra ca. 508 kroner per tonn i 2019 til rundt 590 kroner per tonn i 2021. Det innebærer at karbonprisen for bilister går ned med rundt 2000 kroner per tonn fra 2019 til 2021.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen het det at kostnadene ved kødannelse ikke var regnet med. Dette var feil. Dersom man ikke hadde tatt med samfunnskostnadene ved kø, ville CO2-prisen blitt lavere.

Powered by Labrador CMS