Samfunn

– I denne situasjonen er det særlig viktig at vi holder fanen høyt for inkludering, likestilling og anstendig arbeidsliv, sier Kim N. Gabrielli, direktør i UN Global Compact Norge.

Har du fått med deg koronavettreglene for bedrifter?

Her finner du en oversikt over tips, råd, anbefalinger og tiltak for næringslivet - med et utgangspunkt i de 17 bærekraftsmålene.

Publisert Sist oppdatert

FNs organisasjon for bærekraftig næringsliv UN Global Compact Norge har laget koronavettregler for bedrifter med bærekraftsfokus.

Når bedrifter og ansatte opplever utrygghet i tida framover, er det viktig at vi føler trygghet for investeringer, gjeld, omsetning og lønn.

Statens tiltakspakker vil bidra til det, men disse alene er ikke nok, advarer organisasjonen.

Bærekraft er business, også i koronatider. Bærekraftsmålene er like aktuelle nå og kan være et veikart ut av krisen.

– I denne situasjonen er det særlig viktig at vi holder fanen høyt for inkludering, likestilling og anstendig arbeidsliv. Samtidig er situasjonen vi nå befinner oss i en anledning til å tenke nytt rundt bærekraftige og digitale businessløsninger, sier Kim N. Gabrielli, direktør i UN Global Compact Norge i en melding.

Utgangspunkt i bærekraftsmålene

Koronakrisen krever ekstra innsats fra oss alle. Koronavettreglene for bedrifter er en oversikt over tiltak, anbefalinger og regler for bedrifter fra staten, arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene, bransjeorganisasjonene og andre.

– Dugnadsånden hos nordmenn er sterk og kombinert med statens tiltakspakker skal vi komme oss gjennom krisen. Koronavettreglene gir bedrifter tips og råd om hvordan de kan sette tiltak og anbefalinger ut i livet, sier Gabrielli.

UN Global Compact Norge har organisert koronavettreglene for bedrifter etter bærekraftsmålene og tatt utgangspunkt direkte i delmålene:

1. Utrydde fattigdom. Følg myndighetenes regler for permittering og minn ansatte på å søke om dagpenger. Se hjemmesidene til NAV, NHO og Virke.

2. Utrydde sult. Sjekk myndighetene råd for å omstille til take-away, unngå kø og hamstring. Sjekk råd for varehandelen fra Helsedirektoratet og råd fra Mattilsynet for serveringssteder.

3. God helse. Bidra med smittevernutstyr og helsepersonell. Se Sykehusinnkjøp og Oslo Kommune. Mer info fra Sykehuskjøp for leverandører av utstyr her. Registrer deg i Helsedirektoratets register over tilgjengelige personellressurser her, hvis du ikke allerede jobber i sykehus eller i helse- og omsorgstjenesten i kommunen.

4. God utdanning. Ta imot praksisstudenter digitalt og sjekk støtteordninger for videreutdanning av ansatte.Forsøk å legge til rette for at studenter og lærlinger får erfaringen de trenger også nå, via nettet. Mer info for studenter om utvidet søkefrist og ekstrastipend pga. korona på lanekassen.no Se nye støtteordninger for videreutdanning for bedrifter.

5. Likestilling mellom kjønnene. Ha fokus på likestilling også i krisetid.Mer om diskrimineringsvern og permitteringer i forbindelse med korona på Likestillings- og diskrimineringsombudets sider.

6. Rent vann og gode sanitærforhold. Bruk såpe og håndsprit og følg oppdaterte retningslinjer for butikk og produksjon. Følg myndighetenes oppdaterte krav og anbefalinger for befolkningen og bedrifter.

7. Ren energi for alle. Følg sentrale koronaføringer og lovverk for kraftbransjen.NVE får nå spørsmål fra mange kraftleverandører i Norge og har samlet informasjonen her.

8. Anstendig arbeid og økonomisk vekst. Følg arbeidsmiljøloven, jobb tett med fagforeningene og sjekk tiltakspakker for næringslivet.Se LOs og Arbeidstilsynets koronaråd, og mer om tiltakspakkene for næringslivet på sidene til Innovasjon Norge, NHO og Finans Norge. Se ledige jobber på NAV her.

9. Innovasjon og infrastruktur. Gjennomfør arrangementer digitalt istedenfor å avlyse. Sjekk muligheter for starts-ups. Digitalen er den nye normalen. Sjekk Norges kanskje beste kalender for digitale eventer om bærekraft og business. Sjekk muligheter for start-ups og digitale korona-hackathon på shapenorway.no.

10. Mindre ulikhet. Vis ekstra omsorg for kollegaer fra andre land og kollegaer i utlandet. Sjekk reisetipsene til Utenriksdepartementet her.

11. Bærekraftige byer og samfunn. Støtt lokalt næringsliv og vær fleksibel. Se på muligheter for å utsette leie og utgifter. Sjekk ut nye plattformer, som løfter fram bedrifter og aktiviteter i lokalsamfunnet ditt: bergenforbergen.no; osloforoslo.no, stavangerforstavanger.no.

12. Ansvarlig forbruk og produksjon. Bruk og støtt gjenbruksbedrifter også i krisetid.Den nye plattformen Good news er akkurat lansert og løfter fram om- og gjenbruksbutikker. Se Good-News.no.

13. Stoppe klimaendringene. Sett vitenskapsbaserte klimamål for bedriften, hvis du nå har litt tid til overs. Sjekk sciencebasedtargets.org/

14. Liv under vann. Følg konsekvenser og tiltakspakker for maritim sektor. Den maritime næringen er blant bransjene hardest rammede av korona. Sjekk siste rapport om koronas innvirkning på eksportnæringene på eksportkreditt.no og siste nytt om maritime tiltakspakker på Rederiforbundet og Sjømat Norge sine sider.

15. Liv på land. Unngå omsetning av ville dyr og følg tiltakspakker for landbruket og skogsektoren. Mer info om korona-viruset, flaggermus og Kinas nye forbud mot salg av ville dyr. Se skog.no og bondelaget.no for tiltakspakker.

16 Fred og rettferdighet. Støtt ansatte og deres barn, som lever i sårbare livssituasjoner. Støtt ansatte i risikogruppen og se hjelpetelefonene knyttet til ansatte som lever i sårbare livssituasjoner her.

17. Samarbeid for å nå målene. Støtt FNs globale dugnad og verdens felles kamp mot korona. Støtt Verdens helseorganisasjons arbeid mot COVID19, hvis bedriften har mulighet. Se covid19responsefund.org. I Norge kan du eller bedriften støtte Røde Kors.

Powered by Labrador CMS