Samfunn

Sofie Høgestøl har på kort tid tatt kvantesteg som medie-autorisert norsk USA-ekspert.

Sterk nykommer i USA-eksperteliten

I et land der det hver dag fødes flere USA-eksperter enn barn, er det noe av en bragd å bli en i USA-ekspert-eliten som 34-åring.

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR.Men Sofie Høgestøl har klart det. Uansett hvor lei du måtte være av Donald Trump og det kommende presidentvalget i USA, så vil du få problemer med å unngå Høgestøl.

Hun er alltid på plass med sine presise analyser og treffende kommentarer – i alle typer medium, på alle flater – både som kommentator og ekspertkilde. Ja, til med i Store norske leksikon skriver hun om USA. Hun har på kort tid tatt kvantesteg som medie-autorisert norsk USA-ekspert.

Og det er jammen ikke så rart, hvis du ser på CV-en hennes.

Sofie Høgestøl har vært innom noen virkelige eliteskoler på veien til USA-ekspert. Hun har en bachelor i internasjonal politikk fra London School of Economics og en Master i rettsvitenskap fra Georgetown University i Washington D.C. Hun har også studert statsvitenskap ved Universitetet i Bergen, med legendariske Frank Aarebrot som inspirerende lærerkraft.

Høgestøl tok sin doktorgrad om internasjonale straffedomstoler ved Senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, hvor hun i dag også jobber som forsker.

Legg til at hun er bergenser, har bodd flere år både i USA, Nederland og Singapore, og er medlem av Nobelkomiteen – riktignok «bare» varemedlem, men like vel – så danner det seg et tydelig bilde av en dame som vet hva hun snakker om. Ikke en gang at hun er medlem av Grünerløkka Venstre rokker ved den konklusjonen.

Å være varamedlem til Nobelkomiteen betyr at hun må steppe inn dersom en de faste medlemmene er forhindret. Men Sofie Høgestøl sitter nok ikke og venter på telefon fra komiteleder Berit Reiss Andersen. Høgestøl er «tredje vara» – det betyr at minst et medlem samt to andre varamedlemmer må være forhindret fra å møte, før det blir hennes tur. Dette har imidlertid skjedd før. I perioden 1945–1948 møtte tredje varamedlem Hermann Smitt Ingebretsen i en lengre periode for Carl Joachim Hambro.

Én ting nok sikkert – dersom Sofie Høgestøl blir spurt til råds, vil nok ikke Donald Trump få fredsprisen i år heller.

Sofie Høgestøl er nok ikke så veldig «lat», selv om hun unner seg sofatjeneste med Playstation innimellom

I intervjuer har Høgestøl kokettert med at hun er «litt lat», men det er selvfølgelig bare tull. En hobby som USA-ekspert tar mye tid i Norge – særlig når det stunder mot presidentvalg.

I tillegg til full jobb både som forsker og USA-synser, så har hun sittet i styret ved Universitetet i Oslo og vært medlem i det regjeringsutnevnte Valglovutvalget som nylig leverte sin innstilling. Sofie Høgestøl er nok ikke så veldig «lat», selv om hun unner seg sofatjeneste med Playstation innimellom.

Og så har hun dysleksi.

– Jeg tror at min ordblindhet har gjort meg tøffere. Som voksen er det nærmest blitt et fortrinn, sier hun til blant andre Aftenposten.

Den uttalelsen forundrer ingen i dag. Både Jens Stoltenberg og Erna Solberg har dysleksi. De har begge gjort det greit. Hvis Venstre drømmer om å få statsministeren en gang i framtida, så er det nokså soleklart hvem de bør satse på …

Powered by Labrador CMS