Annonse
Finanskomiteens leder Mudassar Kapur (H) og Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug forhandler om en krisepakke til koronarammede bedrifter.  Foto: Vidar Ruud / NTB    

Stortinget jekker opp krisepakke med milliardsum

Partene satt i et nytt forhandlingsmøte mandag ettermiddag, men noen løsning var fremdeles ikke klar da de gikk fra hverandre.

– Det går fremover skritt for skritt, så vi håper vi klarer å lande dette i løpet av dagen, sier Frps forhandlingsleder Sylvi Listhaug til NTB.

– Vi er veldig opptatt av at dette skal være bedre, både for bedrifter og ansatte som skal ha en jobb å komme tilbake til. Vi vil ikke gi oss før vi er fornøyd, legger hun til.

Regjeringen la sist tirsdag fram en egen krisepakke på totalt 17,7 milliarder for å hjelpe norske bedrifter og kommuner gjennom den siste bølgen av koronasmitte.

Etter det NTB forstår, har Frp i forhandlingsrommet fått jekket opp pakken til totalt over 20 milliarder kroner. Partene møtes til nye forhandlinger klokken 13.30.

Høyere nivåer

Forhandlingene om pakken har tatt det meste av tiden den siste uken. Det betyr at samtalene om neste års statsbudsjett knapt er kommet skikkelig i gang.

Nivået på kompensasjonen til bedrifter som har fått stor omsetningssvikt, er blant spørsmålene som må landes. Frp har sagt at regjeringens forslag på 60 prosent kompensasjon i september og oktober og 70 prosent i november og desember, er for lavt.

Et høyere nivå enn dette for alle de fire månedene ligger nå på bordet.

Samtidig har Frp krevd at taket på 50 millioner per bedrift må heves, blant annet av hensyn til bedrifter som er organisert som konserner.

Lavmoms og flypassasjeravgift

Fremskrittspartiet ønsker at dagens lave momssats på 6 prosent for kultur, transport og reiseliv skal forlenges over nyttår. Etter det NTB forstår, skal det være snakk om å beholde lav moms første halvår av 2021. Regjeringen har foreslått å heve momsen til 12 prosent fra nyttår.

Også flypassasjeravgiften skal kuttes fra nyttår, om Frp får det som partiet vil. Det er foreløpig uklart hvilken tidsperiode avgiften vil bli kuttet, men mandag ble forslag om å kutte den til over sommeren drøftet. Å kutte avgiften for hele 2021 har en anslått kostnad på 1,6 milliarder kroner.

Når det gjelder luftfart, drøftes det en løsning hvor regjeringen får beskjed om å komme tilbake til Stortinget i løpet av vinteren med nye grep.

En av fordelene med forhandlingene om krisepakken, er at disse pengene hentes direkte fra oljefondet. Forhandlerne trenger dermed ikke bekymre seg for hvordan økte satsinger skal dekkes inn i form av kutt eller omprioriteringer, slik situasjonen er i selve budsjettet.

Formelt sett er krisepakken lagt fram i et såkalt tilleggsnummer og en del av neste års statsbudsjett.

Annonse
Annonse