Samfunn

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) vil endre bistandsstrategi ved å bruke flere bistandsmilliarder direkte til klimaofre, og mindre til utslippskutt.

Norge vil endre bistandsstrategi til å satse mer på klimatilpasning

Regjeringen vil i sin nye bistandsstrategi bruke flere bistandsmilliarder til klimaofre, og mindre til utslippskutt.

Publisert Sist oppdatert

Den nye strategien ble lagt fram mandag, og vil få konsekvenser for hvordan Norge skal bruke bistandsmilliarder i årene som kommer.

– Folk mister livet, blir drevet på flukt og livsgrunnlaget forsvinner. Klimakrisen har enorme konsekvenser, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) til Bergens Tidende.

Norge har tradisjonelt – i likhet med de fleste andre land – lagt mest vekt på utslippskutt i klimabistanden. I 2020 gikk rundt 25 prosent av den totale klimapotten i bistandsbudsjettet til klimatilpasning, men det ønsker nå Ulstein å endre.

– Ekstremvær, flom og tørke gjør at om lag 24 millioner mennesker årlig må forlate hjemmene sine på grunn av klimaendringer. Det blir vanskeligere å produsere mat og flere mennesker sulter. Vi må styrke innsatsen for klimatilpasning. Det skal regjeringens nye strategi for klima, sult og sårbarhet bidra, sier han.

Tilpasningen er i tråd med Parisavtalen, som sier at det skal være balanse mellom finansiering av utslippskutt og penger til klimatilpasning.

Powered by Labrador CMS