Annonse
Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) vil endre bistandsstrategi ved å bruke flere bistandsmilliarder direkte til klimaofre, og mindre til utslippskutt.  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB      

Norge vil endre bistandsstrategi til å satse mer på klimatilpasning

Den nye strategien ble lagt fram mandag, og vil få konsekvenser for hvordan Norge skal bruke bistandsmilliarder i årene som kommer.

– Folk mister livet, blir drevet på flukt og livsgrunnlaget forsvinner. Klimakrisen har enorme konsekvenser, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) til Bergens Tidende.

Norge har tradisjonelt – i likhet med de fleste andre land – lagt mest vekt på utslippskutt i klimabistanden. I 2020 gikk rundt 25 prosent av den totale klimapotten i bistandsbudsjettet til klimatilpasning, men det ønsker nå Ulstein å endre.

– Ekstremvær, flom og tørke gjør at om lag 24 millioner mennesker årlig må forlate hjemmene sine på grunn av klimaendringer. Det blir vanskeligere å produsere mat og flere mennesker sulter. Vi må styrke innsatsen for klimatilpasning. Det skal regjeringens nye strategi for klima, sult og sårbarhet bidra, sier han.

Tilpasningen er i tråd med Parisavtalen, som sier at det skal være balanse mellom finansiering av utslippskutt og penger til klimatilpasning.

Annonse
Annonse