Samfunnsstyring

En uvanlig budsjetthøst

Aldri tidligere har en regjering lagt frem et forslag til statsbudsjett uten å presentere den delen som trolig blir mest kontroversiell. Begrunnelsen for at flyktningeregningen lar vente på seg er god, men effekten for Stortingets budsjettbehandling er uklar.

Publisert Sist oppdatert

Da Kristelig Folkepartis finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen inviterte finansminister Siv Jensen til «vennskapskamp» om statsbudsjettet, var tonen satt: Høstens budsjettbehandling skal ikke bli en reprise av fjorårets. Venstre og Kristelig Folkeparti kommer til å være tøffe i forhandlingene med regjeringspartiene, men alle parter virker i år opptatt av å unngå å karakterisere og å mistenkeliggjøre hverandre.

Kompromisser

Regjeringens forslag til budsjett for neste år er i tillegg velegnet for å inngå kompromisser. Vanligvis er det aller vanskeligste for budsjettforhandlere på Stortinget å finne inndekning for alle ekstra-satsinger som nødvendigvis må inn. I år kan man med et pennestrøk skaffe fire, fem milliarder kroner ved å justere skattenedsettelsen med ett prosentpoeng. Regjeringen vil fortsatt kunne si at den jobber jevnt og trutt med å få ned skatter, og økonomene vil kunne si at det er helt greit å stimulere økonomien litt mindre enn det regjeringen legger opp til. Selv om arbeidsledigheten stiger i oljerelaterte næringer, er det mange andre eksportbedrifter som tjener gode penger nå på grunn av den lave kronekursen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS