Samfunnsstyring

Professor Arnstein Mykletun er en av FHI-forskerne bak rapporten som dokumenterer fastlegenes feilbruk av tidstakst.

Fastlegenes feilbruk av tidstakst koster samfunnet hundrevis av millioner

Feilbruken av tidstaksten er tydeligst hos mannlige fastleger med de høyeste inntektene, viser rapport fra forskere ved Folkehelseinstituttet.

Publisert Sist oppdatert

­Forskere ved Folkehelseinstituttet har undersøkt legenes bruk av tidstaksten, som trer i kraft når fastlegens konsultasjon med pasienten passerer 20 minutter, og deretter utløses den hvert 15. minutt. Dagens takst er 249 kroner.

1,2 milliarder kroner i tidstakst

I 2022 sendte de næringsdrivende fastlegene inn 5,2 millioner tidstakster til Helfo, som foretar oppgjøret. Samlet betaling til fastlegene utgjorde nesten 1,2 milliarder kroner i 2022, helt presist 1.180.039.308 kroner, viser tall Dagens Perspektiv har hentet ut fra Helserefusjonsdata. Bruken av tidstaksten fortsetter å øke. Til og med juli i år er veksten 4 prosent målt mot samme periode i 2022, viser tall fra Helsedirektoratet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS