Samfunnsansvar

Paven vil kutte i de globale CO2-utslippene.

Paven vil ha kutt i CO2-utslippene

Pavens brev til verdens biskoper er "lekket" til italiensk avis. Og ikke overraskende er det store kutt i utslippene han ønsker seg.

Publisert Sist oppdatert

Pave Frans er ventet å sende ut et såkalt encyklika, et dokument som sendes til verdens 5.000 katolske biskoper, og videre til 400.000 prester og deres menigheter på torsdag. Men allerede nå har den italienske avisen L`Espresso fått tilgang til brevet.

Og Paven tar skikkelig i. I det 192-siders lange brevet ber han om en drastisk reduksjon i utslippene og angriper det han omtaler som "økonomiske krefter" som tar til motmæle i kampen for et renere klima.

Paven skriver også at global oppvarming hovedsaklig skyldes menneskelig aktivitet, selv om skylden kan delvis også legges på vulkanutbrudd og variasjoner i solstormaktivitet.

Det kan få reell betydning for klimaforhandlingene, tror FNs klimasjef.

– Pave Frans er personlig engasjert i denne tematikken på en måte ingen pave før ham har vært, sier FNs klimasjef Christiana Figueres, ifølge NTB.

Hun sier dokumentet fra paven kan gi kampen mot global oppvarming en moralsk dimensjon for 1,3 milliarder katolikker, som en måte å beskytte skaperverket på.

– Jeg tror encylikalen vil ha stor betydning, sa hun under den siste dagen av klimamøtet i Bonn i forrige uke.

Brevet er timet til å få bred omtale før klimatoppmøtet COP 21 arrangeres i Paris i november og desember.

At brevet ble lekket, tas svært alvorlig i Vatikanet.

Den italienske avisen La Stampa rapporterte fra kilder på innsiden av Vatikanet at hendelsen ses på som en konservativ faksjons forsøk på å undergrave Pavens kommunikasjon. Det skriver Financial Times.

Powered by Labrador CMS